Hva betyr Masada?

De arkeologiske levningene av fjellfestningen Masada er blant de viktigste symbolene for det jødiske folk.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

For jødiske turister i Israel er Masada, som ligger sørvest for Dødehavet, det mest populære reisemålet etter Jerusalem. Fjellfestningen hvor 960 jøder tok kollektivt selvmord i det første århundret etter Kristus, har blitt et moderne symbol på jødisk overlevelse.
Her har tusenvis av israelske soldater sverget: “Masada skal ikke falle igjen.”

Hva skjedde på Masada?
Etter at romerne ødela Jerusalem og det andre tempelet i år 70 etter Kristus, var det jødiske opprøret slått ned i hele det romerske Palestina. Bare en liten gruppe seloter flyktet til fjellfestningen Masada sør i Judeaørkenen.
På toppen av det enorme klippefjellet hadde forsvarerne av Masada en enkel jobb mot enhver angriper.
Men romerhæren og deres tiende legion gav ikke opp. De tok i bruk jødiske fanger til å bygge vei opp til toppen. Jødene på Masada kunne ikke slå tilbake mot sine egne brødre.
For ikke å bli tatt levende av romerne, besluttet selotene å ta kollektivt selvmord.

Engelsk-språklige lenker til Masada:
Artikkel om Masada fra Jewish Virtual Library
Artikkel om Masada fra BiblePlaces.com
Artikkel om Masada

Kong Herodes og familien flyktet fra Jerusalem i år 40 f. Kr. I år 37 f. Kr. bygde han et stort palass på toppen av Masada.

 

Den svarte streken markerer grensen for de opprinnelige arkeologiske funnene. Muren over er rekonstruert.

 

To tusen år gammelt mosaikk-gulv.

 

15 store lagerrom sikret forsyninger til en langvarig beleiring.

 

Masada er det mest populære reisemål for jødiske turister i Israel, bortsett fra Jerusalem.

 

 

 

 

 

Forrige artikkelBESØK ISRAEL!
Neste artikkelTitusenvis hyllet Abbas i Rafah
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.