Vil fjerne villaene på Gaza-stripen

I Ha'aretz den 6. januar 2005 hadde den faste reporteren Akiva Eldar en artikkel om noen samtaler som har pågått mellom israelere og palestinere i forbindelse med at israelerne etter planen skal trekke seg ut av Gaza. Samtalene var i regi av IPCRI (Israel/Palestine Center for Research and Information). Ingen av deltakerne var offisielle regjeringsrepresentanter, men palestinerne sier at resultatene ble godtatt av rådgivere av Mahmoud Abbas (Abu Mazen), som nylig ble valgt som president i det palestinske selvstyret. Israelerne har lagt det fram for en rekke organer, fra statsministerens kontor og nedover. Akiva Eldar gjengir mange sider ved forhandlingene og opplegget rundt dem. Det blir for stort å ta med så mye av det. Vi skal bare ta opp et par punkter, fritt med utgangspunkt i Eldars artikkel. Fjern villaene Når de israelske bosetterne trekker seg ut av Gaza, vil deres boliger stå igjen etter dem. Det er stort sett villaer som etter standarden for palestinere flest fortoner seg som luksus. Mange velmenende mennesker har sagt at Israel ikke må gjøre som ved tilbaketrekningen fra Sinai, da alt ble rasert. De må la bygningne stå, til glede for palestinere. Men palestinerne fra Gaza er ikke enige i det. De er redde for at tomme bolighus vil føre til strid mellom ulike palestinske grupper om å overta dem. Dessuten trenger ikke Gaza villaer, men høyhus som har plass til mange flyktninger. Deres ønske er derfor at infrastrukturen (veier m.m.) skal bli stående når israelerne forlater Gaza. Men Sharon bør sende sine bulldosere og jevne boligene med jorden. Kontroll med flyplass og havner Under normale forhold har et land ingenting å gjøre med flyplasser og havner i nabolandene. Israel har heller ingen kontroll med nabolandene. Der finnes det en regjering (selv om den ikke valgt på ordentlig demokratisk måte) som har kontroll med sikkerhet og militære styrker. I de palestinske områdene er det annerledes. Der har de palestinske lederne i en årrekke bestemt at en rekke terrorgrupper skal kunne ha våpen og i stor grad bruke dem slik de selv finner for godt. Det palestinske styret har altså ikke gjort noe seriøst for å avvæpne terrorgruppene, slik de har lovt i alle avtaler med israelerne og andre parter. Det er dessverre så langt lite som tyder på at det vil bli vesentlig annerledes under det nåværende lederskapet. Under slike forhold kan ikke Israel tillate at folk og varer fritt kan passere inn i Gaza og Vestbredden. Det ville kunne føre til at terrorister får mange flere og mye farligere våpen (for eksempel bærbare raketter som kan brukes mot sivile fly). Israel insisterer derfor på full kontroll med alt som går ut av og inn i Gaza og Vestbredden. Det fører igjen til mange ulemper for palestinerne. Det er en av mange følger av at man ikke avvæpner og oppløser terrorgrupper, stikk i strid med alle avtaler. Den nevnte gruppen foreslår at en tredjepart som begge parter har tillit til, kan overta sikkerhetsfunksjonene. De tenker vel da på USA.    

I Ha’aretz den 6. januar 2005 hadde den faste reporteren Akiva Eldar en artikkel om noen samtaler som har pågått mellom israelere og palestinere i forbindelse med at israelerne etter planen skal trekke seg ut av Gaza.

Samtalene var i regi av IPCRI (Israel/Palestine Center for Research and Information). Ingen av deltakerne var offisielle regjeringsrepresentanter, men palestinerne sier at resultatene ble godtatt av rådgivere av Mahmoud Abbas (Abu Mazen), som nylig ble valgt som president i det palestinske selvstyret. Israelerne har lagt det fram for en rekke organer, fra statsministerens kontor og nedover.

Akiva Eldar gjengir mange sider ved forhandlingene og opplegget rundt dem. Det blir for stort å ta med så mye av det. Vi skal bare ta opp et par punkter, fritt med utgangspunkt i Eldars artikkel.

Fjern villaene
Når de israelske bosetterne trekker seg ut av Gaza, vil deres boliger stå igjen etter dem. Det er stort sett villaer som etter standarden for palestinere flest fortoner seg som luksus. Mange velmenende mennesker har sagt at Israel ikke må gjøre som ved tilbaketrekningen fra Sinai, da alt ble rasert. De må la bygningne stå, til glede for palestinere.

Men palestinerne fra Gaza er ikke enige i det. De er redde for at tomme bolighus vil føre til strid mellom ulike palestinske grupper om å overta dem. Dessuten trenger ikke Gaza villaer, men høyhus som har plass til mange flyktninger.

Deres ønske er derfor at infrastrukturen (veier m.m.) skal bli stående når israelerne forlater Gaza. Men Sharon bør sende sine bulldosere og jevne boligene med jorden.

Kontroll med flyplass og havner
Under normale forhold har et land ingenting å gjøre med flyplasser og havner i nabolandene. Israel har heller ingen kontroll med nabolandene. Der finnes det en regjering (selv om den ikke valgt på ordentlig demokratisk måte) som har kontroll med sikkerhet og militære styrker.

I de palestinske områdene er det annerledes. Der har de palestinske lederne i en årrekke bestemt at en rekke terrorgrupper skal kunne ha våpen og i stor grad bruke dem slik de selv finner for godt. Det palestinske styret har altså ikke gjort noe seriøst for å avvæpne terrorgruppene, slik de har lovt i alle avtaler med israelerne og andre parter. Det er dessverre så langt lite som tyder på at det vil bli vesentlig annerledes under det nåværende lederskapet.

Under slike forhold kan ikke Israel tillate at folk og varer fritt kan passere inn i Gaza og Vestbredden. Det ville kunne føre til at terrorister får mange flere og mye farligere våpen (for eksempel bærbare raketter som kan brukes mot sivile fly). Israel insisterer derfor på full kontroll med alt som går ut av og inn i Gaza og Vestbredden. Det fører igjen til mange ulemper for palestinerne. Det er en av mange følger av at man ikke avvæpner og oppløser terrorgrupper, stikk i strid med alle avtaler.

Den nevnte gruppen foreslår at en tredjepart som begge parter har tillit til, kan overta sikkerhetsfunksjonene. De tenker vel da på USA.

 

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelBekymret for russisk-syrisk våpenavtale
Neste artikkelSeks israelere drept i terrorangrep
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise