Iran truer Israel på livet

Iran er i dag en eksistensiell trussel mot Israel. Ikke bare slik at landet truer staten Israels jødiske karakter og flertall. Iran tar, som det eneste landet i verden, åpent til orde for å "utslette Israel fra jordens overflate".

Iran er i dag en eksistensiell trussel mot Israel. Ikke bare slik at landet truer staten Israels jødiske karakter og flertall. Iran tar, som det eneste landet i verden, åpent til orde for å «utslette Israel fra jordens overflate».

Derfor frykter Israel at Iran får atombomber. Iran motarbeider også aktivt alle forsøk på fred mellom Israel og de arabiske naboene. Landet støtter mange terrorgrupper økonomisk, og har direkte innflytelse på Hizbollah og på Islamsk Jihad. Hizbollah har anslagsvis 13.000 raketter rettet mot Israel. Noen kan nå så langt ned i Israel som Haifa og Afula. De Iran-vennlige organisasjonene er relativt styrket av at Israel har drept så mange av lederne i Hamas.

Historie
Mens sjahen styrte i Iran, før den islamistiske revolusjonen i 1978-79, var det et godt forhold mellom Israel og Iran. Israel kjøpte en stor del av sin olje fra Iran. Den ble fraktet med båt til Eilat i Sør-Israel, ved Rødehavet.
I 1992 satte israelsk etterretning søkelyset på at Iran arbeidet for å skaffe seg atomvåpen. Få år etterpå kom meldinger om iranske rakett-prosjekter.

I 1996 begynte Israel å rette det meste av sin langsiktige planlegging mot Iran. Israels mest kjente etterretningsorganisasjon, Mossad, begynte å se det som sin viktigste oppgave å motarbeide at Israels fiender skulle få massedrapsvåpen. Det gjelder både stater og terrororganisasjoner. I dag dreier mer enn 40 % av Mossads virksomhet seg om Iran.

Israel har brukt mye penger på spionsatellitter. Det er også nedlagt mye ressurser på å forbedre anti-rakett-systemet Arrow-2 mest mulig.
Israel har kjøpt flere kampfly med lang rekkevidde (F-15I og F-16I). Det hintes av og til at israelerne kan tenke seg å gjøre noe lignende som det gjorde i 1981, da de bombet en atomreaktor i Irak. Men det er ikke så lett. For Iran har spredt sitt atomprogram og beskyttet det mye bedre.

Diplomati
Israel har forsøkt å få støtte fra andre land til å legge nok press på Iran til at iranerne dropper arbeidet med å utvikle atomvåpen. Hvis det ikke er mulig å lykkes på denne veien, håper israelerne at internasjonalt press i hvert fall kan utsette tidspunktet for egne iranske atombomber – helst så lenge at det i mellomtiden har lykkes iranerne å kvitte seg med mullah-styret og erstattet det med mer moderate ledere.

Spredning
I dag regner man med at ni land har atombomber: USA, Russland, Frankrike, Storbritannia, Kina, India, Pakistan, Israel og Nord-Korea.
Minst 30 land kunne klare å lage atomvåpen om de ville uten hjelp fra utlandet. Omtrent 60 land til kunne klare det med en viss hjelp fra utlandet.

Sør-Afrika har oppgitt sine atombomber frivillig. Det samme har Kasakhstan og Ukraina med bomber de overtok etter Sovjetunionen.
Iran undertegnet ikke-spredningsavtalen i 1970, og lederne hevder at atomprogrammet bare er til fredelig bruk, til å produsere elektrisitet.

USA og Israel mener at ved siden av det offisielle programmet kjører Iran også et hemmelig løp. Og hvorfor skulle Iran trenge atomkraft, med verdens 4. største oljeproduksjon og 11 % av verdens kjente oljereserver? En eksil-irakisk organisasjon hevder at mellom 350 og 400 fysikere arbeider med atomvåpen-programmet.

Raketter
En atombombe er ikke så farlig hvis den ikke kan bringes til fiendens område. Iran har brukt store ressurser på å utvikle raketter som kan frakte atomvåpen. Shihab-3 har en rekkevidde på 1.200 km, og kan nå Israel fra iransk område. Iranerne arbeider også med Shihab-4, som skal ha en rekkevidde på 2.000 km og med Shihab-5, med en rekkevidde på 3-4.000 km. Det vil bringe deler av Europa og Asia innenfor rekkevidde.

Hvorfor atomvåpen?
En viktig grunn til at mullahene ønsker atomvåpen, er frykten for å bli fjernet. De ser at Saddam Hussein ble fjernet fordi han ikke hadde atomvåpen, mens USA er meget forsiktig med Nord-Korea som har det.

Det er også en prestisjesak. Land med atomvåpen er land som teller. Derfor har atomprosjektet støtte også av mange iranere som ikke støtter mullahene ellers.

Hva nå?
Noen israelske militære mener at det allerede er for seint, Iran er kommet så langt i utviklingen av atombomben at det ikke kan stanses. Andre sier at dette punktet ligger et halvt år fram i tid. Noen sier at i verste fall kan bomben være ferdig utviklet om to år.
I en lederartikkel 25. januar 2005 går Jerusalem Post inn for tøffe sanksjoner mot Iran. Dersom de europeiske landene slutter seg til en slik boikott, er det håp om at Iran vil gjøre det samme som Libya, nemlig innrømme sitt atomprogram og oppgi det, mener Jerusalem Post. Alt annet må prøves før man eventuelt går til militære tiltak. – Hvor mye tro Jerusalem Post har på dette selv, vet jeg ikke.

Og skulle det verste skje, at Iran får atomvåpen mens det ennå er mullah-styrt, er trøsten at hittil har alle land roet seg når de fikk atomvåpen, inkludert Stalin og Mao.

Arabiske land
Men det er fare for at ikke bare Israel vil oppleve iranske atomvåpen som en trussel. Også Irans arabiske naboland vil føle seg truet. Iranske atomvåpen kan sette fart på atomvåpen-programmer i land som Egypt og Saudi-Arabia også.

At stadig flere land med udemokratiske og ustabile regjeringer skal få atomvåpen, er det store marerittet til mange militære planleggere og politikere.

Kilde: Artikkelen Målet: Den jødiske staten av Arieh O’Sullivan i Jerusalem Post 25. november 2004.

 

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelDen økonomiske aktiviteten opp
Neste artikkelSharon, Abbas, Mubarak og Abdullah møtes tirsdag
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise