Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Trekker seg tilbake etter amerikansk press

Det er ikke mulig å forstå hvorfor Israel generelt, og Ariel Sharon spesielt, vil gjennomføre den tilbaketrekningen som nå avtegner seg uten å ta hensyn til Israels forhold til USA og Bush-administrasjonen.

Det er ikke mulig å forstå hvorfor Israel generelt, og Ariel Sharon spesielt, vil gjennomføre den tilbaketrekningen som nå avtegner seg uten å ta hensyn til Israels forhold til USA og Bush-administrasjonen.

Den første administrasjonen til president George W. Bush er den mest vennlige mot Israel (særlig Sharons versjon av Israel) som noen gang har vært. Israelerne venter at vennskapet vil bli enda mer solid nå i den andre perioden, når Condoleezza Rice er blitt utenriksminister.

Bosetninger og palestinsk stat
Men på to felter har alle amerikanske presidenter, også Bush, hatt et annet syn enn mange i Israel: USA godtar ikke de jødiske bosetningene på Vestbredden og Gaza, i hvert fall bare i begrenset omfang. Og USA støtter en uavhengig palestinsk stat i Gaza og på et sammenhengende landområde på Vestbredden.

Dagens situasjon, hvor Israel omringer de palestinske byene og kontrollerer landområdet mellom dem, kan amerikanerne godta midlertidig av sikkerhetsgrunner. Men i en varig ordning må Israel oppgi kontrollen over det aller meste av dette. Og dette synet har også den mest Israel-vennlige administrasjonen som i det hele tatt kan tenkes, nemlig Bush-administrasjonen.

Traseen blir grense?
Israels regjering har nylig vedtatt traseen for en videre utbygging av sikkerhetsgjerdet. Mens den gamle traseen ville legge 16 % av Vestbredden på vestsiden (Israels side) av gjerdet, vil det bare gjelde 7 % etter vedtaket.

Israel understreker stadig at dette ikke skal være den varige grensen mellom Israel og et uavhengig Palestina, bare et midlertidig sikkerhetstiltak. Men Goell mener at Sharon ser for seg nettopp dette som en ganske varig grense. Sharon håper at USA vil godta det etter hvert – noe Goell ikke føler seg helt overbevist om.

Flytting av bosettere
Men dersom grensen skal gå omtrent der, vil det si at 50-80.000 bosettere til må flyttes fra sine bosetninger og til Israel (til sammenligning dreier det seg bare om 7-8.000 som skal flyttes fra Gaza nå).

Goell mener også at det blir vanskelig å få til en ordentlig grense i Jerusalem mellom Israel og den palestinske staten.

 

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart