Tårnugler mot gnagere

Tårnugle (tyto alba på latin, barn owl på engelsk) tilhører sløruglene. Den hekker i våre naboland, men hos oss i Norge stikker den bare innom av og til. I Israel er den vanlig. Bilde kan du se her.

Tårnugle (tyto alba på latin, barn owl på engelsk) tilhører sløruglene. Den hekker i våre naboland, men hos oss i Norge stikker den bare innom av og til. I Israel er den vanlig. Bilde kan du se her.

I Jerusalem og andre steder i Israel er rotter og andre gnagere en betydelig plage. Hittil har gift vært brukt for å redusere antallet. Det har blant annet ført til at hunder har dødd av giften. Noen mener at en god løsning er å sette tårnuglene i arbeid. Det er ikke noe nytt. I tyve år har kibbutz Sde Eliyahu har brukt tårnugler til å begrense rotteplagen, og det har også vært brukt andre steder.

Tårnuglene er aktive om natten. Da er de fleste andre fuglene i ro. Tårnuglene lever mest av gnagere, deres jakt går i liten grad ut over fugler.

Metoden er å ale opp tårnugler og gi dem fuglekasser hvor de kan bo. Fuglekassene er omtrent så store som en stor kjølebag, og foran dem er det en gang på 6 meter. De er nesten ikke synlige når folk spaserer i nabolaget.
Ugler er renslige dyr. Og stort sett er de rolige. De flyr lydløst. Ungene bråker av og til noe ved solnedgang. Men de fleste opplever ikke det som noe stort problem.

Nå håper naturvernere at Jerusalem kan bli blant de byene hvor gift mest mulig blir erstattet av tårnugler i kampen for å begrense bestanden av rotter og andre gnagere.

Kilde: Karin Kloosterman i Jerusalem Post 22. juni 2005.

 

Forrige artikkel90.000 tabletter funnet i narkotikaraid
Neste artikkelPolitiet arresterte 250 bosettere ved Kissufim
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no