2.000 reportere følger tilbaketrekningen

Verdens øyne er vendt mot Gaza-stripen.

Verdens øyne er vendt mot Gaza-stripen.

Ifølge Aaron Klein i World Net Daily, er omkring 1.500 reportere fra hele verden allerede inne blant bosetterne i Gush Katif. Det er ventet ytterligere 400 journalister og fotografer før tilbaketrekningen starter i midten av august.

Journalistene som vil leve tett på bosetterne de siste ukene må betale en høy pris. Etterspørselen etter ledige rom har presset husleien kraftig i været. Flere reportere forteller at månedsleien for et værelse har gått forbi 35.000 kroner i måneden. Flere huseiere ber om seks måneders husleie forskuddsbetalt.

Reporterne må imidlertid være ute av Gaza-stripen før selve evakueringen starter. Alle som har fått innreisetillatelse har personlig signert et løfte om å forlate bosetningene senest 14. august. Flere journalister har varslet at de vil bryte løftet og fortsette med å rapportere fra Gush Katif så lenge de kan.

IDF lover å ta reportere med på daglige turer inn til bosetningene etter 14. august, men Foreningen for utenlandsk presse er ikke fornøyd med å måtte forlate Gaza-stripen før IDF rykker inn for å gjennomføre evakueringen.

– Vi forhandler med myndighetene om å få tillatelse til å la en kjerne journalister få bli igjen under evakueringen, sier Glenys Sugarman i Foreningen for utenlandsk presse.

Aaron Klein spør hvorfor media er så opptatt av hva som skjer i Gush Katif.

– Det er klart verden er interessert, for her er konflikten jøde mot jøde, svarer den politiske analytikeren George Birnbaum.

– Dersom man hadde flyttet mennesker fra sitt hjem noe annet sted i verden ville det vært en krigsforbrytelse, uten at det nødvendigvis fikk oppmerksomhet. Her blir det bare sett på som fasinerende. Det er skammelig at ikke media retter det samme fokus på andre viktige saker. Hvis de hadde rapportert om Darfur på samme måte, ville den konflikten vært løst, sier Birnbaum.

Anita Tucker er talskvinne for bosetterne, og har bodd i området lenge. Hun svarer slik:

– Verden er fasinert fordi dette er Bibelens land. Det er her alt begynte. Jeg tror folk verden over ser på oss som helter når vi står opp mot en umoralsk plan om å kaste oss ut av våre hjem. Vi kjemper mot terror selv når vår egen regjering ikke gjør det. Dette er historien om godt mot ondt. Alle er interessert i å vite hvordan det vil ende, hvilken side som vil vinne.

Oppfølgingsnotis:

Yedioth Aharonoth:
– Media har fått se alt
Israelske og utenlandske reportere på Gaza-stripen har fritt kunnet følge den israelske evakueringen, skriver Ofer Shelah i Yedioth Aharonoth. Denne beslutningen ble tatt av Talsmannskontoret til IDF, og Shelah roser beslutningen.
– Det var ingen lett beslutning, og det er tvilsomt om noen liknende organisasjon i et annet land ville gjort det samme, skriver Shelah.
– Jounalistene føler at de ser alt, og en stor del av hva de har sett har vært soldatenes eksemplariske oppførsel. Igjen har det vist seg at åpenhet vinner, skriver Shelah.

19. august 2005 kl. 08.00
C. Myrland

 

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelÅpner for 2.500 palestinere fra Gaza-stripen
Neste artikkelKom til enighet om demonstrasjon i Sderot
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise