Rabins feiltakelser

Rabin oppnådde mange store og positive ting for Israel i de ulike posisjonene han hadde gjennom et langt liv i tjeneste for Israel. Det er omtalt i flere artikler. Men det hører vel også med at han, som alle mennesker, kunne ta feil.

Rabin oppnådde mange store og positive ting for Israel i de ulike posisjonene han hadde gjennom et langt liv i tjeneste for Israel. Det er omtalt i flere artikler. Men det hører vel også med at han, som alle mennesker, kunne ta feil.

Ikke minst Jerusalem Report, hvor de fleste støtter fredsprosessen, har advart mot Rabin-kult. Gershom Gorenberg advarer rett ut. Hirsh Goodman nevner flere feiltakelser i nekrologen, flere av punktene nedenfor bygger på den. Shimon Peres har en annen stil og politikk på en rekke felter.

“Konseptet” i 1973
13. september skrev Jerusalem Post om den “mentale blackout” som var før krigen i 1973, og som nesten førte til at Israel ble ødelagt (det var hårfine marginer og en utrolig tapperhet hos soldatene som forhindret at syrerne klarte å renne Israel i senk før den israelske hæren var mobilisert og på plass). Israel var fange av noe som ble kalt “konseptet”: Man mente at arabiske land verken var interesserte i eller i stand til å starte krig mot Israel. En av talsmennene for “konseptet”, var Jitzak Rabin. – Jerusalem Post mener at dagens “konsept”, som kan være like farlig, er at PLO ikke bare har sluttet å være en terror-organisasjon, men også kan og vil bekjempe terror.

Frigi fanger
I 1985 bestemte Rabin seg for å frigi over 1100 palestinske fanger, mange av dem terrorister, i bytte for 4 israelske tjenestemenn som var tatt til fange i Libanon. Mange hadde sterke motforestillinger mot dette. Men Rabin ville ikke høre på dem. Han kjørte sitt løp. Mange av de frigitte har siden begått terrorhandlinger, og noen mener at denne frigivelsen av så mange terrorister var en forutsetning for intifadaen 2-3 år etter.

Intifadaen
Hirsh Goodman forteller at han var sammen med Rabin den dagen intifadaen brøt ut. Han var i Washington. Noen forsøkte å fortelle ham at dette var noe helt annet enn en serie opptøyer, slik det hadde vært så mange av. Rabin ville ikke høre på det, og derfor ble den israelske taktikken feil i første omgang.

400 Hamas-aktivister
Det var Rabin som bestemte at 400 islamske fundamentalister skulle utvises for to år i desember 1992. Rådgivere advarte ham, og fortalte hva som ville skje: De ville sette seg på grensen, og det ville bli en kolossal propaganda-krig mot Israel. Men Rabin var ubøyelig, han ville ikke høre på dem. Det burde han gjort, etter noen dager var det klart for alle at rådgiverne hadde hatt rett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Motsetninger i folket
Hans siste feil kostet ham dessverre livet: Han nektet å tro at en jøde ville drepe en jøde av politiske grunner, uansett hvor sterk uenigheten var. Derfor avslo han å ta på seg skuddsikker vest. Samtidig førte en et språk som bidro til å skjerpe motsetningene i folket og øke fortvilelsen på høyresida.

Opplysningene i artikkelen om Avishai Raviv og hans organisasjon Eyal, som morderen var med i, hører også med i dette bildet.

Ingenting av dette tar bort bildet av Rabin som en av de virkelig store israelerne, som oppnådde mye og har preget sitt land gjennom en mannsalder.

Andre arkivartikler i forbindelse med mordet på Yitzhak Rabin:
Yitzhak Rabins liv
Mordet på Rabin
Etter mordet
Mord styrt av sikkerhetstjenesten?
Lek med ilden
Rabins rolle i fredsprosessen
Rabins feiltakelser

Andre relaterte lenker:
Temasiden for Yitzhak Rabin

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelVedtok “utvannet” resolusjon mot Syria
Neste artikkelSharon vil tegne Israels nye grenser
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise