Rabins rolle i fredsprosessen

Den norske statssekretæren Jan Egeland sa etter mordet på Rabin at han lenge hadde opplevd Rabin som uforsonlig. Men de siste årene var det annerledes.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Den norske statssekretæren Jan Egeland sa etter mordet på Rabin at han lenge hadde opplevd Rabin som uforsonlig. Men de siste årene var det annerledes.

Det har vært en vanlig oppfatning at Rabin hadde liten tro på ideene til kretsen rundt Shimon Peres. (Han kalte en gang Yossi Beilin for “Peres’ puddel”.) Denne mistilliten delte store deler av det israelske folket, langt inn i Arbeiderpartiet. Dette forstod Arbeiderpartiet før valget i 1992, og kjørte derfor en kampanje som i stor grad var knyttet til Rabins person som sikkerhetsgarantist, blant annet med hensyn til Golan.

Likevel: Selv mange som tvilte, stolte mer på Rabin enn på noen andre i regjeringen. Han var, som det er sagt både før og etter at han ble myrdet, den i toppledelsen av Arbeiderpartiet som høyresiden følte seg mest i slekt med, tross alt. Det var vel kanskje derfor mange reagerte ekstra sterkt på at Rabin sviktet det han hadde gitt inntrykk av at han stod for. Vi får bare håpe at Rabin visste hva han gjorde.

Som Hirsh Goodman skrev i sin nekrolog i Jerusalem Report: “Han var en mann som tenkte i mål og som visste at fred ikke kunne oppnås over natten. For å oppnå fred måtte han først overbevise sitt folk om at fred var mulig. Bare deretter kunne han la den komme. Dette var grunnen til at han bestemte at Oslo-prosessen skulle komme i faser, og at hver fase skulle avhenge av at den forrige var vellykket. Dette var også grunnen til at han advarte, helt fra begynnelsen, om at timeplaner ikke var hellige eller innskrevet i stein. Han forstod at det ville være dem, særlig på palestinsk side, som ville ta i bruk forbrytelser og terror for å forsøke å få prosessen av sporet. Han visste at han måtte bekjempe dem. Og det gjorde han.”

Hirsh Goodman mener at hadde Rabin fått leve, ville han lett ha vunnet neste valg. Det får vi aldri vite. Men antakelig er den viktigste faktoren for resultatet av det neste valget i Israel hva PLO og palestinerne gjør. Dersom PLO oppfyller sin del av avtalene, kan neppe noe forhindre en stor seier for Arbeiderpartiet ved neste valg. I motsatt fall vil seieren trolig gå til Likud-siden, uansett.

Andre arkivartikler i forbindelse med mordet på Yitzhak Rabin:
Yitzhak Rabins liv
Mordet på Rabin
Etter mordet
Mord styrt av sikkerhetstjenesten?
Lek med ilden
Rabins rolle i fredsprosessen
Rabins feiltakelser

Andre relaterte lenker:
Temasiden for Yitzhak Rabin

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelVedtok “utvannet” resolusjon mot Syria
Neste artikkelSharon vil tegne Israels nye grenser
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise