Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Rabins rolle i fredsprosessen

Den norske statssekretæren Jan Egeland sa etter mordet på Rabin at han lenge hadde opplevd Rabin som uforsonlig. Men de siste årene var det annerledes.

Den norske statssekretæren Jan Egeland sa etter mordet på Rabin at han lenge hadde opplevd Rabin som uforsonlig. Men de siste årene var det annerledes.

Det har vært en vanlig oppfatning at Rabin hadde liten tro på ideene til kretsen rundt Shimon Peres. (Han kalte en gang Yossi Beilin for «Peres’ puddel».) Denne mistilliten delte store deler av det israelske folket, langt inn i Arbeiderpartiet. Dette forstod Arbeiderpartiet før valget i 1992, og kjørte derfor en kampanje som i stor grad var knyttet til Rabins person som sikkerhetsgarantist, blant annet med hensyn til Golan.

Likevel: Selv mange som tvilte, stolte mer på Rabin enn på noen andre i regjeringen. Han var, som det er sagt både før og etter at han ble myrdet, den i toppledelsen av Arbeiderpartiet som høyresiden følte seg mest i slekt med, tross alt. Det var vel kanskje derfor mange reagerte ekstra sterkt på at Rabin sviktet det han hadde gitt inntrykk av at han stod for. Vi får bare håpe at Rabin visste hva han gjorde.

Som Hirsh Goodman skrev i sin nekrolog i Jerusalem Report: «Han var en mann som tenkte i mål og som visste at fred ikke kunne oppnås over natten. For å oppnå fred måtte han først overbevise sitt folk om at fred var mulig. Bare deretter kunne han la den komme. Dette var grunnen til at han bestemte at Oslo-prosessen skulle komme i faser, og at hver fase skulle avhenge av at den forrige var vellykket. Dette var også grunnen til at han advarte, helt fra begynnelsen, om at timeplaner ikke var hellige eller innskrevet i stein. Han forstod at det ville være dem, særlig på palestinsk side, som ville ta i bruk forbrytelser og terror for å forsøke å få prosessen av sporet. Han visste at han måtte bekjempe dem. Og det gjorde han.»

Hirsh Goodman mener at hadde Rabin fått leve, ville han lett ha vunnet neste valg. Det får vi aldri vite. Men antakelig er den viktigste faktoren for resultatet av det neste valget i Israel hva PLO og palestinerne gjør. Dersom PLO oppfyller sin del av avtalene, kan neppe noe forhindre en stor seier for Arbeiderpartiet ved neste valg. I motsatt fall vil seieren trolig gå til Likud-siden, uansett.

Andre arkivartikler i forbindelse med mordet på Yitzhak Rabin:
Yitzhak Rabins liv
Mordet på Rabin
Etter mordet
Mord styrt av sikkerhetstjenesten?
Lek med ilden
Rabins rolle i fredsprosessen
Rabins feiltakelser

Andre relaterte lenker:
Temasiden for Yitzhak Rabin

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart