Styrt av sikkerhetstjenesten?

I forbindelse med toårsdagen for mordet på Yitzak Rabin i november 1995 rettet venstresida (ikke minst Rabins enke) igjen sterke anklager mot høyresida, og beskyldte mer eller mindre direkte statsminister Netanyahu for å være medskyldig i mordet fordi han hadde vært med på demonstrasjoner mot Rabin. [Se artikkelen Lek med ilden.]

Før drapet på Yitzhak Rabin opptrådte en agent fra sikkerhetstjenesten som provokatør på høyresiden i israelsk politikk. Store deler av høyresiden tror Avishai Raviv oppmuntret og utførte voldelige handlinger i høyresidens navn for å øke venstresidens muligheter til å vinne valget. Ytre høyre tror at Raviv direkte stod bak mordet på Rabin, med aktiv støtte fra sikkerhetstjenesten. Meningsmålingene var dårlige for venstresiden, og Rabin ble ofret i håp om en valgseier. Arkivartiklene under tar for seg noen av opplysningene knyttet til Avishai Ravivs virksomhet.
Det nasjonal-religiøse nettstedet Arutz Sheva har nylig presentert en video av mordet på Rabin hvor noen av teoriene fra høyresiden blir presentert.

I forbindelse med toårsdagen for mordet på Yitzak Rabin i november 1995 rettet venstresida (ikke minst Rabins enke) igjen sterke anklager mot høyresida, og beskyldte mer eller mindre direkte statsminister Netanyahu for å være medskyldig i mordet fordi han hadde vært med på demonstrasjoner mot Rabin. [Se artikkelen Lek med ilden.]

På en stor minnedemonstrasjon ble industriminister Nathan Sharansky pepet ut da han forsøkte å si noen forsonende ord.

I denne situasjonen valgte regjeringen å gå ut med noe av den hemmelige delen av rapporten etter Rabins død, nemlig den delen som handler om Avishai Raviv. Våkne lesere av denne avis har lest det meste av dette før, mest i nr. 6/95. Da tok vi mange forbehold, fordi stoffet virket for utrolig. Men rapporten bekrefter nesten alle detaljer fra den gangen. Her kommer mye av stoffet omigjen, litt justert.

Morderen, Yigal Amir, var medlem av ei høyreorientert gruppe, Eyal. Lederen for denne ekstremist-gruppa het Avishai Raviv. Han var også hemmelighet agent for sikkerhetsstjenesten GSS (The General Security Service), som ble styrt fra statsministerens kontor.

Raviv ble kalt «champagne» innenfor sikkerhetstjenesten, fordi det stadig boblet opp store mengder informasjon fra ham. Hans kontrollører gav ham større og større frihet til å organisere og opphisse til høyreorientert vold. Og når Raviv kom opp i problemer, var sikkerhetstjenesten der for å hjelpe ham. Han var deres stjerne-agent.

«Høyreorientert vold» fra GSS
Statsminister Rabin gav to år før han ble drept ordre om en mer aktiv innsamling av opplysninger om den ekstreme høyresida. Dette skulle inkludere «initiativer av agenter til å starte aktiviteter». GSS skulle altså selv drive vold m.m., som høyresida skulle få skylda for. Denne ordren kom altså fra statsminister Rabin selv.

I 1992 ble Raviv utvist fra universitetet i Tel Aviv fordi han beskyldte en drusisk student for å være «illojal». Han ble også innkalt til disiplinær-rådet på Bar-Ilan-universitetet, men slapp straff fordi en arabisk student ikke ville bekrefte at han hadde spyttet mot henne. Dermed hadde ledelsen ikke bevis. Men han var dårlig likt, han drev en altfor intens agitasjon. Mange hadde mistanke om at han var agent.

1992 var også året da Raviv startet Eyal og en lignende organisasjon. Han hadde kontakt med noen ungdommer, men drev det meste selv. Han var flink til å skryte overfor journalistene, men mye var bløff.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelVedtok «utvannet» resolusjon mot Syria
Neste artikkelSharon vil tegne Israels nye grenser
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise