Araberne: Israel er bedre enn de fleste andre land

Israelere flest (77 %) er stolte av landet sitt, ifølge en ny meningsmåling. Hele 97 % er stolte at den israelske teknologien.

Israelere flest (77 %) er stolte av landet sitt, ifølge en ny meningsmåling. Hele 97 % er stolte at den israelske teknologien.

Det er også mange andre positive og mindre positive tall om hvordan jøder og arabere i Israel oppfatter ulike sider ved sitt land og ved tilværelsen. Her skal vi se litt nærmere på noen tall fra de israelske araberne. (Araberne – palestinerne – på Vestbredden og i Gaza var ikke med i undersøkelsen.)

Positivt fra araberne
Det er en alminnelig oppfatning at Israels arabere blir mer og mer negative til den israelske staten. Men det er tall her som kan gi en positiv overraskelse:

Hele 77 % av de israelske araberne mener at Israel er «bedre enn de fleste andre land». Bare 66 % av jødene i Israel har et like positivt bilde.
Og i sammenheng med det: 53 % av araberne er stolte av Israels velferdssystem, i motsetning til bare 17 % av jødene. (Det lave tallet blant jødene reflekterer den økonomiske krisen som har vært i Israel siden intifadaen startet i september 2000 og en kraftig nedskjæring i Israels sosiale sikkerhetsnett.)

Disse tallene viser at mange arabere i Israel klarer å se sammenhenger som kommer lite fram her hjemme: Selv når det er krise i Israel, er situasjonen mye bedre enn i de arabiske nabolandene. Selv om den offentlige støtten fattige får i Israel i dag er lavere enn for noen år siden, vet Israels arabere at den fremdeles er mye større enn i nabolandene.

Våre lesere bør legge merke til dette, og tenke på det når medier og andre ensidig svartmaler det israelske samfunnet. Med alle sine feil og mangler er Israel bedre – også for sine arabere – enn de fleste andre land, ikke minst nabolandene.

[Andre meningsmålinger tyder for øvrig på at færre arabere i Israel vil stemme på de arabiske partiene, som til dels er meget negative til Israel, og flere vil stemme på de vanlige, israelske partiene. Det skal bli spennende å se om dette slår til ved valget 28. mars.]

Kilde: En artikkel av Ronny Sofer på Ynet 18. januar 2006.

 

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelRaser videre mot seriegull
Neste artikkelKadima får 44 mandater, Ap 21
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise