Blant palestinerne vinner man valg ved å drepe jøder

En hel verden reagerer med sjokk og pessimisme på Hamas sin valgseier. Resultatet vekker størst forbitrelse hos israelere som sitter igjen som etterlatte eller skadde etter terrorgruppens utallige angrep.

– Hamas sin store valgseier beviser for israelerne at man blir populær blant palestinerne ved å drepe jøder, sier leder for terrorofrenes støtteorganisasjon Almagor, Meir Indor.

Avi Zanas sønn Ariel, ble myrdet av palestinske terrorister. Moren til terroristen som drepte sønnen, var kandidat til parlamentet for Hamas.

– Denne kvinnen, som dessverre fortsatt er i live, sendte sine sønner for å drepe og nå er hun i ferd med å bli politiker. Hun var med å lede Hamas’ valgkampanje, sier Zana frustrert.

Sarah Ben Aroya, som mistet sønnen Shimon i en terrorbombe i Netanya i år 2002 er også forbitret.

– Hva skal jeg si? Jeg kan gratulere dem, for at de drepte min eneste sønn, og fordi de vant. Ja, de vant. Mens jeg mistet det kjæreste jeg hadde, sier hun.

Israels president Moshe Katsav
– Dersom Hamas velger fred som mål, oppgir terroren og anerkjenner Israels rett til å eksistere, kan en avtale mellom Israel og palestinerne være mulig, tror Israels president Moshe Katsav.

Likevel slår han fast at Hamas er et skremmende og farlig element, “som har fortsatt å tale for terror inntil de siste dagene.” Han tar heller ikke del i de mange lovordene fra det internasjonale samfunnet, om det palestinske valget. En bevæpnet gruppe har ingenting i en regjering å gjøre, mener han.

Statsministerens kontor slår fast at de ikke vil forhandle med en palestinsk regjering som er ledet av Hamas.

Israelske arabere har tro på Hamas
De israelske araberne har imidlertid mer tro på Hamas. Knesset-medlem og leder for Forent arabisk liste, Abdulmalik Dehamshe, uttalte etter offentliggjørelsen av det palestinske valgresulatet, at “akkurat som Sharon var den eneste som kunne skape fred med palestinerne, kan bare Hamas skape fred med Israel”. Dehamashe mener Israel straks må trekke tilbake sine erklæringer, om at det for øyeblikket ikke finnes noen fredspartner på palestinsk side.

– Den israelske regjeringen høster som den sådde. Den sådde fortvilelse og frykt i hjertene til det palestinske folk, og som et resultat av det har Fatah-lederskapet ikke kunnet vise til resultater, sier Hadash Ta’al-partiets Mohammad Barakeh.

Netanyahu frykter Hamastan
– Staten Hamastan, en forgreining fra Iran, har blitt skapt rett foran øynene våre, sier Likud-leder Benjamin Netanyahu, som mener tilbaketrekningsplanen må ta skylden for Hamas sin valgseier.

– Valget har gitt et ekstremt islamistisk land. Hendene til alle dets ledere er dekket i blod. Dagen i dag må drives til sjelesøking, fordi skriften stod tydelig på veggen. Tilbaketrekningene fra Gaza og nordlige Vestbredden gav Hamas et trumfkort, sier en frustrert Netanyahu.

– Jeg advarte om at tilbaketrekningspolitikken kunne lede til økt styrke til Hamas og minkende styrke for Mahmoud Abbas. Det er nettopp det som har skjedd, legger han til.

Flere reaksjoner fra israelske politikere på høyre- og venstresiden er tilgjengelig her.

USA: – Hamas må anerkjenne Israel
– Om din plattform er Israels ødeleggelse, er du ingen fredspartner, sier USAs president George W. Bush til terrororganisasjonen Hamas, valgvinneren i onsdagens palestinske parlamentsvalg.

Utenriksminister Condoleezza Rice sier Hamas seier viser at det palestinske folket ønsket en forandring. På Verdens økonomiske forum i Davos, advarte hun om at fredsprosessen i Midtøsten kan stanse opp dersom valgvinneren nekter å anerkjenne Israels rett til å eksistere.
– Man kan ikke ha en fredsprosess, dersom man ikke er forpliktet på motpartens rett til å eksistere, argumenterte Rice.

– Jeg tror vi vil høre det internasjonale samfunnet tale veldig klart rundt disse prinsippene de kommende dagene. Det kommer til å bli noen vanskelige valg for dem som det palestinske folket har valgt å sette sin lit til, fortsetter hun.
Likevel gjør hun det helt klart at den amerikanske holdningen til Hamas enda ikke er endret, og at de fortsatt oppfattes som en terrororganisasjon.
– Som vi før har sagt, du kan ikke ha den ene foten inne i politikken og den andre i terror. Vår holdning til Hamas er derfor uforandret, slår utenriksministeren fast.

EU: – Hamas må gå for fred
Den italienske statsministeren Silvio Berlusconi uttalte torsdag at han var forferdet over at Hamas hadde vunnet det palestinske parlamentsvalget.
– Om disse nyhetene er sanne, er det veldig, veldig negativt, dessverre, uttalte Berlusconi til en italiensk TV-kanal.

Storbritannias utenriksminister Jack Straw oppfordrer Hamas til å avstå fra vold og anerkjenne Israel, etter deres suksess i det palestinske valget.
– Hamas må forstå at i et demokrati, avstår man fra voldsbruk, sa Straw under et statsbesøk i Tyrkia.

Siden Hamas nå vil bli en del av den palestinske regjeringen, må de bli villig til å “arbeide for fred”, sier EUs kommisær for eksterne relasjoner, Benita Ferrero-Waldner. Unionens utsending til Midtøsten, Javier Solana, gjør det klart at Hamas må kaste våpnene og anerkjenne Israel, dersom de ønsker å holde de europeisk-palestinske relasjonene intakte.

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelOffisielle resultater
Neste artikkelEn av de viktigste hendelser siden 1967
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise