Offisielle resultater

Den palestinske sentralvalgkomiteen har nå bekreftet at Hamas er vinneren av onsdagens parlamentsvalg. Terrororganisasjonen har oppnådd 74 av 132 seter i parlamentet, mot fattige 45 seter for Fatah-partiet.
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

MANDATER

Offisielle resultater
Endelige resultat fra det palestinske parlamentsvalget 25. januar 2006. Valgdeltakelsen var 74,6 prosent. Til sammen ble det avgitt 990.873 stemmer. 

STEMMER I PROSENT

Hamas
44,45
Fatah
41,43
PFLP
4,25
“Alternativ List”
2,92
“Independent Palestine List”
2,72
Third Way List
2,41
Uavhengige
1,82
Totalt
100

MANDATER

Hamas
74
Fatah
45
PFLP
3
“Alternativ List”
2
“Independent Palestine List”
2
Third Way List
2
Uavhengige
4
Totalt
132

 

Den palestinske sentralvalgkomiteen har nå bekreftet at Hamas er vinneren av onsdagens parlamentsvalg. Terrororganisasjonen har oppnådd 74 av 132 seter i parlamentet, mot fattige 45 seter for Fatah-partiet.

Dermed kan Hamas forme ny regjering, noe som gir lite håp om en eventuell fredsavtale med Israel. Organisasjonen offentliggjorde på en pressekonferanse at de hadde fått 60,3 prosent av stemmene i valget, og at de nå skal i gang med å danne en palestinsk regjering. [Det offisielle resultatet viser at Hamas fikk 44,45 prosent av stemmene. Se tabell over.]

Hamas-leder Ismail Haniyeh sier man nå skal starte arbeidet med å “fullføre frigjøringen av andre deler av Palestina,” uten å referere til hvilke territorier han henviste til, eller hvordan han har tenkt å gjøre det.

På spørsmål om fredsprosessen, svarte Hamas-talsmann Mahmoud Zaher at “det finnes ingen [freds]prosess. Vi vil ikke føre folket bak lyset og si at vi venter på og møter til en prosess som ikke eksisterer.”

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammenstøt
Rett før valgresultatet ble endelig klart, brøt det ut et sammenstøt mellom Hamas og Fatah-aktivister i Ramallah, etter at noen Hamas-aktivister hengte opp organisasjonens flagg fra den palestinske parlamentsbygningen. Allerede på dette tidspunktet var det tydelige indikasjoner på at Hamas hadde fått flertall.

Palestinske politimenn fikk separert de to gruppene, som kastet steiner på, og bannet til hverandre. Minst tretten mennesker skal ha blitt skadet, og flere vinduer skal ha blitt knust i slagsmålet, melder Yedioth Aharonoth.

Fatah ble først varslet som vinner
Det var utover torsdag morgen det ble klart hvor stor Hamas sin valgseier hadde blitt. De første valgdagsmålingene indikerte feilaktig at Fatah hadde vunnet en knapp seier.

– Vi har vunnet omkring 70 av 132 mandater i den lovgivende forsamling, sa Hamas-ledere i en uttalelse torsdag morgen. Talsmenn for Fatah-partiet innrømmet at Hamas hadde vunnet flertall.

– Uoffisielle resultater fra valget indikerer at Hamas har vunnet en storstilt seier, skrev Ha’aretz. Det islamske partiet kan ha vunnet “absolutt flertall”, fortsatte avisen.

– PA-formann Mahmoud Abbas kan komme til å oppløse det nye parlamentet dersom det skulle oppstå komplikasjoner, sier en Fatah-kilde til Yedioth Aharonoth.

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelKnapp Fatah-seier i følge valgdagsmålinger
Neste artikkelBlant palestinerne vinner man valg ved å drepe jøder
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise