Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Offisielle resultater

Den palestinske sentralvalgkomiteen har nå bekreftet at Hamas er vinneren av onsdagens parlamentsvalg. Terrororganisasjonen har oppnådd 74 av 132 seter i parlamentet, mot fattige 45 seter for Fatah-partiet.

MANDATER

Offisielle resultater
Endelige resultat fra det palestinske parlamentsvalget 25. januar 2006. Valgdeltakelsen var 74,6 prosent. Til sammen ble det avgitt 990.873 stemmer. 

STEMMER I PROSENT

Hamas
44,45
Fatah
41,43
PFLP
4,25
«Alternativ List»
2,92
«Independent Palestine List»
2,72
Third Way List
2,41
Uavhengige
1,82
Totalt
100

MANDATER

Hamas
74
Fatah
45
PFLP
3
«Alternativ List»
2
«Independent Palestine List»
2
Third Way List
2
Uavhengige
4
Totalt
132

 

Den palestinske sentralvalgkomiteen har nå bekreftet at Hamas er vinneren av onsdagens parlamentsvalg. Terrororganisasjonen har oppnådd 74 av 132 seter i parlamentet, mot fattige 45 seter for Fatah-partiet.

Dermed kan Hamas forme ny regjering, noe som gir lite håp om en eventuell fredsavtale med Israel. Organisasjonen offentliggjorde på en pressekonferanse at de hadde fått 60,3 prosent av stemmene i valget, og at de nå skal i gang med å danne en palestinsk regjering. [Det offisielle resultatet viser at Hamas fikk 44,45 prosent av stemmene. Se tabell over.]

Hamas-leder Ismail Haniyeh sier man nå skal starte arbeidet med å «fullføre frigjøringen av andre deler av Palestina,» uten å referere til hvilke territorier han henviste til, eller hvordan han har tenkt å gjøre det.

På spørsmål om fredsprosessen, svarte Hamas-talsmann Mahmoud Zaher at «det finnes ingen [freds]prosess. Vi vil ikke føre folket bak lyset og si at vi venter på og møter til en prosess som ikke eksisterer.»

Sammenstøt
Rett før valgresultatet ble endelig klart, brøt det ut et sammenstøt mellom Hamas og Fatah-aktivister i Ramallah, etter at noen Hamas-aktivister hengte opp organisasjonens flagg fra den palestinske parlamentsbygningen. Allerede på dette tidspunktet var det tydelige indikasjoner på at Hamas hadde fått flertall.

Palestinske politimenn fikk separert de to gruppene, som kastet steiner på, og bannet til hverandre. Minst tretten mennesker skal ha blitt skadet, og flere vinduer skal ha blitt knust i slagsmålet, melder Yedioth Aharonoth.

Fatah ble først varslet som vinner
Det var utover torsdag morgen det ble klart hvor stor Hamas sin valgseier hadde blitt. De første valgdagsmålingene indikerte feilaktig at Fatah hadde vunnet en knapp seier.

– Vi har vunnet omkring 70 av 132 mandater i den lovgivende forsamling, sa Hamas-ledere i en uttalelse torsdag morgen. Talsmenn for Fatah-partiet innrømmet at Hamas hadde vunnet flertall.

– Uoffisielle resultater fra valget indikerer at Hamas har vunnet en storstilt seier, skrev Ha’aretz. Det islamske partiet kan ha vunnet «absolutt flertall», fortsatte avisen.

– PA-formann Mahmoud Abbas kan komme til å oppløse det nye parlamentet dersom det skulle oppstå komplikasjoner, sier en Fatah-kilde til Yedioth Aharonoth.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart