– De kristne forsvinner fra Vestbredden

Om noen år kan det kristne samfunnet på Vestbredden være redusert til en tema- og underholdningspark, frykter Justus Weiner. Fredag 27. januar ble den israelske juristen intervjuet av Hans Wilhelm Steinfeldt på NRK P2s nyhetsmagasin Dagsnytt Atten.
Justus Weiners bok om kristne palestineres situasjon på Vestbredden kommer ut på norsk. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)


Om noen år kan det kristne samfunnet på Vestbredden være redusert til en tema- og underholdningspark, frykter Justus Weiner. Fredag 27. januar ble den israelske juristen intervjuet av Hans Wilhelm Steinfeldt på NRK P2s nyhetsmagasin Dagsnytt Atten.

Hør intervjuet. (Publisert med tillatelse fra NRK av Montanus Forlag.)

Weiner gav kommentar om det palestinske valget og situasjonen til de kristne palestinerne på Vestbredden. Han frykter at en stadig tøffere hverdag kan tømme de palestinske områdene for kristne innen 15 år.
Programleder Steinfeldt spurte Weier om valgseieren til Hamas seier må ses i sammenheng med den politikken Israel har ført overfor palestinerne de siste årene. “Ikke nødvendigvis,” svarte Weiner.

– Hamas har sin egen interne logikk, og er under veldig sterk innflytelse fra det som skjer i Iran og andre deler av regionen, fortsetter han. Dersom Israel hadde vist for sterk støtte til PA, kunne Hamas anklaget dem for å være kollaboratører, påpeker Weiner.

Islamsk lov
Med palestinske myndigheter dominert av det islamske Hamas-partiet ser situasjonen for de kristne på Vestbredden enda verre ut.
– De kristne palestinerne er redd for å leve i et samfunn, hvor de ikke bare er juridisk, men også i praksis under islamsk lov. Islamsk lov behandler muslimer og ikke-muslimer totalt forskjellig. Som ikke-muslim kan du for eksempel ikke vitne i retten mot en muslim. Denne virkeligheten, som selvsagt har mange sider ved seg, er en grunn blant tusener for at de kristne forlater sine hjem, at de ikke ser noen fremtid for seg og sine barn på Vestbredden, sa Weiner.

Opptrer forsiktig
På spørsmål om hvorfor han tror de kristne lederne ikke forteller verden om sin vanskelige situasjon, svarer han at det muligens er fordi “den enkle vei” er å omfavne de palestinske myndighetene offentlig. Weiner tror grunnen til at så få tørr å kritisere myndighetene, er fordi de kristne lederne er skremt til taushet, og at de frykter for sin egen sikkerhet og familiens trygghet, og at de derfor er blitt pasifiserte. Han tror heller ikke de kristne palestinernes problemer vil minke i fremtiden.

– Ikke bare vil alle deres problemer sannsynligvis øke, men man vil få hendelser i tillegg til disse, som arrestasjoner på falskt grunnlag, tortur, slag. Situasjonen for de kristne palestinerne har blitt et daglig problem, sa den israelske forskeren.
Justus Weiner jobber ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem. Hans bok om situasjonen til de kristne palestinerne blir utgitt på norsk i disse dager. Weiner var gjestetaler på landsmøtet til MIFF i Bergen juli 2005.


 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelMotstridende meldinger om drap på jente
Neste artikkelPA er Israels nest største handelspartner
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise