Hva slags fred blir det etter krigen?

I forbindelse med arbeidet i FN med først å vedta en våpenhvile og så en varig løsning for Sør-Libanon, er det mange detaljer å ta hensyn til.

I forbindelse med arbeidet i FN med først å vedta en våpenhvile og så en varig løsning for Sør-Libanon, er det mange detaljer å ta hensyn til.

En av dem er at FN har et vedtak om å avvæpne Hizbollah (resolusjon 1559). Men Hizbollah er ikke innstilt på å la seg avvæpne. Derfor forlanger israelerne å få bli stående i Sør-Libanon til de blir avløst av en “robust” internasjonal styrke som kan overta de israelsk-kontrollerte områdene og holde dem fri for Hizbollah-terrorister, og som kan avvæpne Hizbollah i Sør-Libanon og stanse rakett-angrepene mot Israel for godt.

Libanon og andre arabere forlanger at Israel skal trekke seg ut av Libanon før en “robust” internasjonal styrke er på plass. Det er jo det samme som å gi Hizbollah full rett til å fortsette krigen.

UNIFIL?
Mange israelere syntes det var et dårlig tegn da USA og Frankrike ble enige om at UNIFIL skal overvåke den våpenhvile FN er i ferd med å vedta. Militærkorrespondenten Ze’ev Schiff i den venstreorienterte avisen Ha’aretz kaller det En oppskrift på katastrofe (2. august 2006). UNIFIL har ikke forhindret at verken PLO eller Hizbollah har beskutt Israel og ikke forhindret terror-infiltrasjon, skriver Schiff.

Riktignok har noen av avdelingene i UNIFIL vist profesjonalitet, skriver Schiff. Han nevner Fiji som eksempel. Men altfor ofte var forholdet til Israel preget av misforståelser, skriver han.
Israel kan ikke vente noe av betydning fra UNIFIL angående rakettene fra Hizbollah. Det beste som kan tenkes, er at UNIFIL rapporterer det som skjer i kontroll-sonen, skriver Schiff.

Men 6. august melder Ha’aretz at Israel har godtatt at et forsterket UNIFIL skal overvåke våpenhvilen. Men Israel vil ikke trekke seg ut før det kan skje som et ledd av en varig løsning.

 

Forrige artikkelKommandogruppe angriper Hizbollahs rakett-terrorister
Neste artikkelRakettregnet fortsetter lørdag morgen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no