Krigen samlet araberne

27. juni publiserte vi en artikkel som heter Større motsetninger mellom sunni- og shia-muslimer. Den tar særlig utgangspunkt i situasjonen i Irak, hvor det er en utstrakt voldsbruk mellom de to gruppene muslimer.

27. juni publiserte vi en artikkel som heter Større motsetninger mellom sunni- og shia-muslimer. Den tar særlig utgangspunkt i situasjonen i Irak, hvor det er en utstrakt voldsbruk mellom de to gruppene muslimer.

Da krigen mellom Israel og Hizbollah startet, var det tegn til at denne motsetningen skulle slå ut her også. De som styrer i Egypt, Saudi-Arabia, Jordan og de fleste andre arabiske land, er sunni-muslimer. Det var tendenser til å gi støtte til Israel i kampen mot det shia-muslimske Hizbollah, som på mange måter er Irans forlengede arm. Støtten viste seg i form av forsiktig kritikk mot Hizbollah (fra noen i Saudi-Arabia var kritikken nokså direkte).

Men dette varte ikke lenge. For folk flest i de arabiske landene var det viktigste at Hizbollah står opp mot Israel. Stemningen i de arabiske landene har derfor vært så positiv til Hizbollah at regjeringene har valgt å legge seg på den samme linjen.
Også i Libanon har krigen virket samlende. De sterke motsetningene mellom shiamuslimer, sunnimuslimer og kristne er lagt til side.

Men de grunnleggende motsetningene ligger der egentlig like sterkt som før. Så når krigen er over, slår de nok ut igjen. I Irak går volden videre. Tiden vil vise om det blir noen varig virkning i de arabiske landene av samhørigheten nå. Antakelig blir virkningen bare midlertidig.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkel70 prosent av rakettene er skutt fra Litani
Neste artikkelKrigen er enda ikke over
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise