Arabere mener Israel vant krigen

Kommentatorer i den arabiske verden er delt i synet på krigen mellom Hizbollah og Israel sommeren 2006. Noen støtter synspunktet til de fleste israelerne, nemlig at Hizbollah påførte Israel en smertefull ydmykelse. Andre mener Hizbollah, Libanon og den arabiske verden led nederlag.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Denne artikkelen er en forkortet, fri gjengivelse av Asher Sussers artikkel i Jerusalem Post 14. september. Susser er direktør for Moshe Dayan senteret for Midtøsten- og Afrika-studier ved Universitetet i Tel Aviv.

Det er en rekke argumenter for å si at Hizbollah tapte krigen:

Libanon står overfor gjenoppbyggingsprosjekter som vil koste titalls milliarder kroner. Skal seieren feires på Libanons ruiner av en leder som fortsatt må holde seg i skjul? spør en skribent i Al-Hayat retorisk. Shia-muslimene i Libanon, som utgjør den sivile ryggraden til Hizbollah, er påført store tap av menneskeliv og på eiendom.

Hizbollah har mistet forståelse blant flertallet av libaneserne. De ønsker ikke å bli dratt inn i en ny krig mot Israel av en shia-muslimsk organisasjon som kontrolleres av Iran. [To tredjedeler av den ikke-shia-muslimske befolkningen i Libanon mener Hizbollah tapte krigen, viste en meningsmåling fra slutten av august.]

Før krigen hevdet Hassan Nasrallah at Hizbollah var i Libanon for å beskytte landet. Nå må han kjempe mot anklagere som mener han har ødelagt landet ved å fremprovosere krigen.

Militært sett led Hizbollah store tap under krigen. Viktige installasjoner og kommandosentre ble totalt ødelagt i Beirut-bydelen Dahiya og Sør-Libanon. I tillegg skal organisasjonen ha mistet 25-33 prosent av sine kampsoldater [over 600 av dem ble drept]. Ved flere trefninger rømte Hizbollah-soldatene for å unngå direkte konfrontasjoner med israelske bakkestyrker, skriver Susser.

De fleste langt-rekkende rakettene til Hizbollah ble ødelagt. Selv om de 4.000 rakettene som ble skutt mot Nord-Israel sendte hundretusener av israelere i tilfluktsrom eller på flukt, var ikke effekten, i tap av menneskeliv, større enn et par selvmordsbomber, påpeker Susser.

For første gang på 30 år har den libanesiske regjering utplassert styrker i Sør-Libanon. En internasjonal styrker er også på full vei inn. Selv om ikke Hizbollah blir avvæpnet, er dette en situasjon som er påtvunget dem.

Sussers argumentliste gir støtte til statsminister Ehud Olmert og hans nærmeste medarbeidere, som hele tiden har hevdet at Israel vant krigen. Likevel er universitetsdirektøren sterk kritisk til den politiske og militære ledelsen av krigen. Det Israel oppnådde var på tross av “utrolig inkompetent” ledelse, mener Susser.

– Olmert, [forsvarsminister Amir] Peretz og [forsvarssjef Dan] Halutz har sviktet oss, og må gå, konkluderer han.

 

Forrige artikkelPrøver å løse konflikt med Amir Peretz
Neste artikkel2.000 palestinere protesterte mot paven
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.