Rettferdige erstatninger

I Midtøsten-debatten kommer det stadig krav om at Israel skal betale erstatning til palestinere som av ulike grunner er rammet av at Israel ble opprettet i 1948 og av krigshandlingene siden.

Vårt svar er alltid det samme: Israel kan betale hvilke som helst erstatninger til hvem som helst som er rammet av at jødene har en egen stat, så lenge jødene selv får erstatning etter tilsvarende satser. Israel vil tjene stort på en hvilken som helst rettferdig erstatningsordning.
Som et eksempel på hva det kan dreie seg om, vil vi gjengi følgende fra nr. 2/1998:

Ungarn har gått med på betale erstatning til de Holocaust-ofrene fra Ungarn som ennå lever. (Ungarn hadde et nært forhold til Tyskland.) Beløpet er på ca. 6.000 kroner.

Når ofrene er bosatt i Israel, er det ikke lett: Beløpet må hentes i Budapest. Dette er vanskelig for mange av ofrene (som jo etter hvert er ganske gamle), og dessuten kan det fort koste vel så mye som hele erstatningsbeløpet.

Det er derfor bestemt at beløpet kan hentes etter fullmakt. Men det må foreligge bevis på at Holocaust-offeret lever, siden erstatningen ikke kan arves. Ungarn godtar ikke offisielt bevis fra Israel på at man lever. Offeret må da møte opp i Ungarns ambassade i Tel Aviv (det koster 200 kroner). En annen mulighet er å få to utvalgte personer i Jerusalem til å sertifisere (det koster flere hundre kroner), men det må stemples omigjen i Tel Aviv (det koster 130 kroner).
Ungarn har oppnådd det som kanskje var hensikten: Mange gidder ikke ta bryet med å skaffe seg erstatningen.

Så langt meldingen fra 1998. Her en annen melding fra den samme utgaven av Midtøsten i fokus (2/98):

Etter hvert som nazistene konfiskerte jødisk eiendom før og under 2. verdenskrig, ble disse eiendelene gitt og auksjonert bort. Store folkegrupper i Tyskland «kjøpte» jødenes eiendeler for en billig penge. Folk visste hva de gjorde da de møtte opp på auksjonen. Store deler av den tyske befolkningen ble dermed direkte medskyldige i nazistenes forbrytelser.

Det dreier seg om enorme beløp.
Så langt denne meldingen. Det som ikke går, er at jødene får erstatning etter ungarske regler (eller ingenting), men må betale beløp som er tiervis eller hundrevis av ganger høyere. Det må være de samme reglene for alle.

Les mer om erstatninger:
Temasiden om flyktninger i Midtøsten

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise