Flyrute til Kairo nedlagt

For 25 år siden åpnet El Al, som den gang var statseid israelsk flyselskap, en fast rute til Kairo. Ruta var en suksess. Det ble snart 5 flyturer i uka, og flyene var helt fulle med turister, forretningsfolk, diplomater og mange andre.

Ruta holdt seg også gjennom kriser: Da president Sadat i Egypt ble myrdet av islamister, Libanon-krigen i 1982, den første intifadaen fra 1987. I perioder måtte forbindelsen over land stanses av sikkerhetsgrunner. Men flyet gikk, og det fortsatte å være fullt.

Da den andre intifadaen begynte i september 2000, ble forholdet mellom Israel og Egypt enda dårligere. Det var røster i Egypt som ville bryte den diplomatiske forbindelsen med Israel og stanse flyruten. Det skjedde ikke (selv om den egyptiske ambassaden i Israel var uten ambassadør og bare bemannet av lavere diplomater i perioder).

Men det var flere terrorangrep rettet mot israelere i Kairo og i Sinai. Det førte til at turismen fra Israel til Egypt stanset opp. Passasjergrunnlaget minket. Antall flyturer gikk ned fra fem til fire, så tre, så bare to. Men fortsatt var disse flyene vanligvis fulle.

Nå er det slutt. El Al er privatisert, og selskapet har gitt beskjed om at ruten til Kairo skal legges ned. For selv om flyene er fulle, er kostnadene ved sikkerhetstiltak så høye at to turer i uken er for lite til å dekke dem. Så fra slutten av november er en epoke i forholdet mellom Israel og Egypt over, noe mange nok vil beklage.

Men inntil videre flyr et egyptisk flyselskap videre mellom Tel Aviv og Kairo.

Kilde: En artikkel i Jerusalem Post 28. oktober 2006 av Michelle Mazel, som er gift med en tidligere israelsk ambassadør i Kairo.

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelMordere skremmer ikke oss
Neste artikkelReisetips for Israel-turister
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise