Barne-ekteskap blant israelske arabere

Denne artikkelen handler om araberne (palestinerne) som bor i selve Israel, ikke Vestbredden og Gaza.

Denne artikkelen handler om araberne (palestinerne) som bor i selve Israel, ikke Vestbredden og Gaza.

Det er anslått at 44 prosent av arabiske jenter i Israel blir giftet bort av faren før de er 19 år gamle. Statistisk Sentralbyrå har registrert at 1360 arabiske jenter ble gift før de fylte 17 år, men de fleste ekteskap av denne typen blir ikke registrert, så de virkelige tallene er mye høyere. Dette er vanlig i mange ulike grupper blant araberne: Beduiner i Negev, i byer og landsbyer, også i overklassefamilier.
De fleste av disse jentene slutter på skolen (ungdomsskolen eller videregående) og får ingen yrkesutdanning. Det betyr at de ikke får muligheter for noen jobb og for å oppfylle sine drømmer. Det er et press på dem til å være hjemme og være hustru og mor.

Det er foreldrene som gifter bort jentene sine. Noen ganger er det for å bli kvitt jenta slik at den fattige familien kan få en munn mindre å fø på. En annen grunn er å «beskytte jentas ære»: Når hun er gift, er risikoen mye mindre for at hun finner på noe kjæreste-styr. Mange foreldre er redde for hva som skal skje med jenta hvis hun blir for «moderne». Og den vordende ektemannen presser gjerne på. Han tror at mindreårige jenter er lettere å kontrollere enn eldre.
Mange av jentene ønsker ikke å bli gift så unge. Men de bøyer seg for presset. Noen synes også at det er en fin måte å komme bort fra farens kontroll på. Men det er ikke alltid det fungerer slik de tror: Det er ikke alltid bedre å være under kontroll av en ektemann enn av en far. 10 prosent av arabiske kvinner som blir skilt i Israel, er under 19 år. Det er vel fare for at mange andre må avfinne seg med forhold de helst ville ha kommet bort fra.

En komite for likestilling i arabiske samfunn har satt i gang en kampanje rettet mot foreldrene for å forsøke å redusere antallet mindreårige som blir giftet bort. Slagordet er «Ekteskap under 18 år – en tragedie». Man oppfordrer også skolene og samfunnet ellers til å bli flinkere til å hjelpe disse jentene. Det har til og med hendt at skoler har ønsket at jentene skulle slutte fordi de var negative rollemodeller for andre.

Til slutt vil vi for egen regning tilføye at når araberne generelt er fattigere enn jødene i Israel, har det mange grunner. Men slike forhold som dette, hvor den kvinnelige halvparten av befolkningen blir holdt utenfor utdanning og lønnet arbeid, bidrar ikke til å løfte samfunnet opp av fattigdommen. Og det er saker som det arabiske samfunnet selv har hovedansvaret for å ordne opp i. Det nytter ikke å legge skylden på Israel.

Kilde: En artikkel av Orly Popper på Ynet (Yediot Aharonot, Israels største avis) 22. desember 2006.

 

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelForbedret rakettforsvar?
Neste artikkelTeddy Kollek (95) er død
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise