Korrupsjon i Israel

Israel har falt sterkt på listen over verdens minst korrupte land. Kan trenden bli snudd?
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

15. februar 2007 hadde sjefredaktøren i Jerusalem Post, David Horovitz, en artikkel om korrupsjon i Israel.

Mer korrupt
Transparency International, basert i Berlin, lager hvert år en indeks over hvor mye korrupsjon man anser det er i hvert land (Corruption Perceptions Index). Det ligger ingen eksakt metode bak. Men indeksen er ansett som et rimelig godt barometer, selv om den må tas med en klype salt.

I 2006 kom Finland, Island og Danmark på delt førsteplass som de minst korrupte landene. [Norge er ikke nevnt.] Det mest korrupte landet anses å være Haiti. Israel har falt fra 16. plass i 2001 til 34. plass i 2006. Det er bedre enn Italia (45), Sør-Afrika (51) og Hellas (54). Men for første gang er det dårligere enn to arabiske land, UAE (Emiratene) (31) og Qatar (32). Det er også dårligere enn to sør-amerikanske land (Uruguay 28 og Chile 20).

Skandaler
Det har nylig vært en større skandale i skattevesenet, hvor noen har fått lavere skatt etter prinsipper om kjennskap og vennskap, eventuelt press.

En rekke departementer (også finansdepartementet) har måttet revidere uheldig, langvarig praksis på mange felter, for eksempel dårlig ansettelsespraksis, triksing med eiendeler, ulike former for lønn som ikke ble registrert. Og en lang rekke politikere, fra statsministeren og nedover, er under etterforskning eller tiltale for ulike former for korrupsjon.

Kan det bedres?
Horovitz’ artikkel handler mest om en person, Yaron Zelekha, og hans synspunkter. Zelekha leder noe som vel svarer til Riksrevisjonen her i Norge.

Zelekha er blitt anklaget for å være overivrig i sin kampanje mot korrupsjon, og mange politikere og embetsfolk har følt seg truet av hans aktivitet. Når han ikke har fått sparken, er det fordi loven forbyr å sparke en som har anklaget noen for korrupsjon så lenge denne korrupsjonsanklagen blir etterforsket. Men Horovitz legger tydeligvis vekt på hva Zelekha mener.

Zelekha mener at det ikke skal så mye til før Israel kan bedre sin korrupsjons-situasjon betydelig. Det meste av embetsverket er ukorrupt og hardt arbeidende, så det er mye godt å bygge på.

Uklare regler
Zelekha mener at en hovedgrunn til dagens situasjon, er uklare regler. Verken politikerne eller de som skulle passe på dem har klare regler for hva som er tillatelig eller ikke. Derfor kan selv det mest velmenende politikeren komme til å tråkke over streken uten å vite og ville det.

Zelekha er derfor i ferd med å utarbeide klare regler for politikere, embetsfolk og andre. Håpet er at dette vil bli vedtatt i en ikke altfor fjern framtid. Zelekha mener at det i seg selv vil bedre situasjonen vesentlig.

Et par eksempler: Han vil ha klarere prosedyrer for ansettelser til ledende stillinger. Kontrollorganene i departementene skal gjøres helt uavhengige – som det er nå, må de få penger av dem de skal kontrollere.

Tilfeldig rettspraksis
Tzahi Hanegbi var tidligere miljøvernminister. Han er nå tiltalt for å ha misbrukt sin stilling til politiske ansettelser. Men Horovitz siterer (med tilslutning) tidligere leder for Knesset (Israels “Stortingspresident”) som sier at det har alle gjort i mange år.
Hanegbi er ikke den eneste som har foretatt slike ansettelser, og burde ikke rammes spesielt for noe generasjoner av ministre har gjort.

[Det inntrykket mange har, er at rettsvesenet har brukt uklare regler til å tiltale politikere fra høyresiden, mens venstresidens politikere stort sett har gått fri selv om de har gjort det samme og noen ganger verre.]

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelUtvikler passasjer-drone
Neste artikkelPå tide med nyvalg
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise