Palestinerne i Jordan

Palestinerne utgjør flertallet av befolkningen i Jordan, men bare ca. 60 % av dem er jordanske statsborgere. Blant dem som ikke har statsborgerskap, er palestinere fra Gaza. De som ikke har jordansk statsborgerskap, må ha nytt ID-kort hvert annet år.
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Jordan er et nokså upolitisk land. Det finnes riktignok politiske partier, men de fleste er i grunnen navn som er gitt til lokale organisasjoner. De eneste virkelige nasjonale partiene er islamske organisasjoner. Det finnes nesten ikke spesielt palestinske partier.

I de palestinske flyktningeleirene i Jordan finnes det ikke kontorer for de palestinske partiene fra Vestbredden og Gaza, i motsetning til f. eks. i Libanon. Folk flest er leie av Fatah på grunn av korrupsjonen og fordi de føler at Fatah ikke bryr seg om dem. Mange ser på Hamas som et aktuelt alternativ.

Den palestinske identiteten
Den palestinske identiteten er begynt å bli “utvannet” hos noen av palestinerne i Jordan. Det gjelder særlig dem som nå i mange år har hatt jordansk statsborgerskap og de som ikke bor i flyktningeleirene. Det gjelder også ungdommen, som ser ut for å ha mistet interessen for “kampen”. På universitetene er få palestinske studenter politisk aktive. Ungdommen er mest opptatt av det de kan kjøpe og det de kan se på TV.

Taher Kanaan var visestatsminister i kong Husseins siste regjering. (Da kong Hussein døde, overtok sønnen Abdullah II.) Han sier at retten palestinerne har til å “vende tilbake”, er grunnleggende. Men i bytte for en ekte fred er han villig til å oppgi den. Men han mener Israel ikke er seriøs angående fred.

Til slutt vil vi for egen regning tilføye at israelere flest, og vi i MIFF, mener at det er helt feil at palestinerne skulle ha noen “rett til å vende tilbake”. Ingen andre flyktningegrupper fra tiden etter andre verdenskrig har noen slik rett, og palestinerne må behandles likt alle andre.

Kilde: En artikkel av Shabtai Gold i Jerusalem Post 10. mars 2007.

Relaterte artikler:
Med rett til landet
Flyktninger i Midtøsten
Ingen “rett til å vende tilbake”
Muslimske arabere bor i jødiske hjem

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelIsrael må bryte kontakten med Abbas
Neste artikkelDen palestinske samlingsregjeringens politiske plattform
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise