Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Ikke tid for regjeringskrise

Trusselen mot Israel og faren for en livstruende krig er så overhengende at Israel ikke har tid til regjeringskrise og nyvalg nå.

Guy Bechor er israelsk akademiker (ekspert på arabiske lover) og fast kommentator på Ynet. 5. mai 2007 hadde han en artikkel hvor han beskrev Israels situasjon akkurat nå slik han ser den:

Den iranske statssekretæren i innenriksdepartementet har truet med å sende sende titusener av raketter mot Israel dersom USA angriper Iran. Syria flytter og utplasserer tusener av raketter nær grensen mot Israel. Hizbollah har bygd opp igjen sitt arsenal av raketter fra før krigen i fjor sommer. Og Hamas har brakt tonnevis av eksplosiver og raketter inn i Gaza-stripen. I løpet av august, tror Bechor, vil USA måtte avgjøre om det skal gå til et storstilt militært angrep på Iran eller ikke.

I denne situasjonen er israelske medier og politikere opptatt med Winograd-rapporten og hvem som har skylden for at det ikke gikk så bra i krigen mot Hizbollah i Libanon i fjor sommer. Man er opptatt av hvilke hoder som skal rulle i politikken, og det er snakk om nyvalg. Men vil Iran vente til en ny statsminister og forsvarsminister er godt og vel på plass i Israel før det går til angrep?

Forsvarsminister Amir Peretz er uegnet for jobben, mener Bechor. Han bør straks trekke seg, så en mer egnet person kan komme på plass og få skikk på forsvaret før den neste krigen, hvor det kan stå om livet for Israel. Tiden kan være kort, Israel har ikke tid til en regjeringsendring og en langvarig valgkamp. Det er en luksus Israel ganske enkelt ikke kan unne seg nå.

Men israelerne drøfter ikke de eksistensielle spørsmålene: Er det israelske forsvaret forberedt på en krig på flere fronter? Er folk klar for å bo i tilfluktsrom, og er rommene klar for det? Det er på tide å ta de viktigste tingene først, mener Bechor.

Ikke tid for hoderulling
Vår kilde-artikkel stod altså den 5. mai. Vi plukket den ut blant mange lignende artikler av andre forfattere. Det ser ut at disse synsmåtene har fått gjennomslag i det israelske samfunnet. Derfor virker debatten om statsminister Olmert og regjeringens stilling generelt ganske død.

Forsvarsminister Peretz sitter ennå. Det kan nok også ha sammenheng med at lederspørsmålet i Arbeiderpartiet er uavklart. Det skal avgjøres i primærvalg mandag 28. mai. Dersom det ikke blir en klar vinner der, kreves det en ny runde senere. Etter at valget der er avklart, vil det kunne bli en ny runde på om regjeringen Olmert skal fortsette, eventuelt hvilke endringer som må gjøres. Men den israelske politikken er preget av krigstrusselen som henger over landet.

 

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart