FN-observatører mot Syria

Etter Yom Kippur-krigen i oktober 1973 opprettet FN en observatørstyrke som skulle overvåke våpenhvilen som ble inngått mellom Israel og Syria. Observatørene er på plass fremdeles og forsøker å roe ned situasjonen.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Etter Yom Kippur-krigen i oktober 1973 opprettet FN en observatørstyrke som skulle overvåke våpenhvilen som ble inngått mellom Israel og Syria. Observatørene er på plass fremdeles og forsøker å roe ned situasjonen.

FN-styrken på Golan kalles for United Nations Disengagement Observer Force (UNDOF). Den består av et mannskap på omlag 1200, fra Østerrike, Canada, India, Polen, Slovakia og Japan.

Observatørene blir ledet av en østerriksk offiser, Wolfgang Jilke. Han har snakket med Jerusalem Post.
UNDOF bemanner mer enn 40 utposter. Styrken patruljerer en buffersone som er 80 km lang, fra Libanon til Jordan, og 10 km bred.

I tillegg er det et “område med begrensninger”, det går opptil 35 km inn i Syria og Israel. I dette området har statene bare lov til å ha avtalte mengder soldater og våpen. UNDOF-styrken foretar periodiske inspeksjoner i disse områdene. De drar fra base til base og teller hvor mange stridsvogner, soldater og andre våpen hver side har samlet.

Jilke sier at syrerne bare har 40 % av den militære styrken de har lov til å ha etter avtalen. Han mener at det viser at Syria ikke ønsker krig med Israel. Det er større militær aktivitet på Israels siden, sier Jilke.

FN-styrker
Den mest kjente FN-styrken ved Israels grenser er UNIFIL i Libanon. Den fikk en større rolle etter krigen mellom Israel og Hizbollah sommeren 2006. Så har vi altså UNDOF mot Syria.

I Sinai-ørkenen mellom Israel og Egypt er det en multinasjonal styrke og observatører. De skal sørge for at Egypt begrenser sin militære kapasitet til den meget klart definerte mengden soldater og våpen av ulike slag som er avtalt i fredsavtalen mellom Israel og Egypt.

I tillegg har EU observatører på grensen mellom Gaza og Egypt. De skal hindre at det kommer våpen og terrorister fra Egypt inn i Gaza. Israel mener at de lykkes dårlig med dette.

[Den største styrken av FN-observatører i området er ellers UNTSO, som har vært aktiv siden 1948. Der er også norske offiserer med. Den har hovedkvarter i Jerusalem. Den opererer også i grensetraktene mot Syria.]

Kilde: En artikkel av Yaakov Katz på jpost.com (Jerusalem Post) den 10. mai 2007.

 

 


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise