– Sovjetunionen stod bak krigen i 1967

Sentrale russiske kilder bekrefter nå at Sovjetunionen aktivt arbeidet for at det skulle bli krig mellom Israel og araberne sommeren 1967. Hensikten var å få en anledning til å ødelegge Israels atomanlegg i Dimona.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Egyptiske jagerfly står ødelagt på bakken etter det israelske overraskelsesangrepet 5. juni 1967. Det vellykkede israelske angrepet mot egypts flyvåpen kan ha forhindret en sovjetisk invasjon av Israel. (Foto: GPO)

Her på miff.no kan man finne en framstilling av Seksdagerskrigen i 1967 på en egen temaside. Under denne krigen fikk Israel kontroll over Sinai (som ble levert tilbake til Egypt i bytte for fred), Gaza (som Israel også har trukket seg ut av), Vestbredden og Golan-høydene. Det har vært en alminnelig oppfatning, som vi gjengir, at Sovjetunionen startet prosessen som førte til krig ved å fortelle (helt uten grunnlag i de faktiske forhold) at Israel mobiliserte for et storangrep mot Syria. Men det har vært en vanlig oppfatning at Sovjetunionen bare ønsket spenning, ikke en full krig.

Nå har to israelere sammen skrevet bok om dette. De heter Gideon Remez og Isabella Ginor. Remez er en mangeårig, framstående journalist i Israel Radio. Ginor kom til Israel fra Ukraina i 1967 og er en kjent analytiker av Sovjetunionen og tiden etterpå. Boken er utgitt på Yale University Press. Vi har ikke lest boken. Denne artikkelen bygger på den omtalen David Horovitz, sjefredaktøren i Jerusalem Post, hadde av den på jpost.com 23. august 2007. Boken heter Foxbats over Dimona. “Foxbat” er navnet på det avanserte sovjetiske kampflyet MiG-25, som den gang var topphemmelig. Dimona er stedet i Negev i Israel hvor Israels atomanlegg ligger.

Teser i boka
Forfatterne hevder at overflygingene var en del av Sovjetunionens bevisste provokasjoner for å oppmuntre Israel til å starte en krig. Man regnet med at krigen ville få et forløp som ville gjøre det mulig for Sovjet og Egypt med et felles motangrep hvor man ødela Dimona-anlegget. I fall Israel allerede skulle ha atomvåpen, la sovjetiske atomubåter seg utenfor Israels kyst som en klar advarsel. Sovjet hadde også planlagt å landsette soldater på strendene i Israel.

Et problem som forfatterne åpent innrømmer, er at det har vært en rekke indisier og muntlige vitnemål fra folk som var med den gangen (også i det sovjetiske militæret) til støtte for dette, men lite av solide beviser. Det kan se ut for at de aktuelle ordrene bare ble formidlet muntlig.

Innrømmelse
Men nå har oberst Aleksandr V. Drobyshevsky kommet med en innrømmelse, riktignok indirekte og antakelig uten å tenke over hva det innebærer. Han er “chief spokesman” (den øverste talsmann) for det russiske flyvåpenet. Den kommer i en artikkel på det offisielle nettstedet til Det russiske forsvarsdepartementet. Der omtaler han oberst Bezhevets, som er helt av Sovjetunionen og æres-testpilot. Denne pilotens dyktighet ble bevist, skriver Drobyshevsky, da han “utførte kampoperasjoner i Egypt”, og gjorde at han utførte “enestående rekognoseringsflyging over Israels landområde i et MiG-25RB-fly”.

Men selv om det hermed er bekreftet hva oberst Bezhevets gjorde, benekter obersten at han har gjort noe slikt. Så innrømmelsen var vel en glipp, og dette skal ennå ikke snakkes om. Men den tyder også på at den bygger på dokumenter i det russiske luftvåpenet og ikke i hva Bezhevets selv sier.
Bezhevets’ kollega, generalløytnant Aleksandr I. Vybornov, blir sitert i boken. Han beskriver at oppdragene ble utført ved flere anledninger.

Oppsikt i Russland
Hovedinnholdet i boken ble beskrevet i Jerusalem Post den 16. mai under overskriften Sovjeterne planla seksdagerskrigen “for å ødelegge Israels atomprogram”. Ifølge bokens forfattere vakte dette betydelig oppsikt i Russland. Den russiske dagsavisen Komsomolskaya Pravda kontaktet noen av veteranene som var kilder til boken, og de bekreftet sin framstilling. Blant dem var general Vasily Reshetnikov, øverstkommanderende for de sovjetiske strategiske bombeflyene. Han hadde fått kart for det planlagte angrepet på Dimona.

Militærkorrespondenten i Komsomolskaya Pravda, oberst Viktor Baranets (som har vært offiser i generalstaben) har skrevet, ifølge bokens forfattere: “Ingen kan benekte det åpenbare: Sovjetunionen “orkestrerte” den krigen … Sovjetunionen var forberedt på en invasjon av Israel. Dette blir bevist av det våre egne [russiske] offiserer har innrømmet.”

Til slutt
Den knusende seieren israelerne vant, gjorde at sovjeternes plan ikke kunne settes ut i livet. For vår egen del vil vi tilføye at det åpenbart var flere faktorer inne i bildet da den israelske regjeringen besluttet å gjennomføre angrepet mot Egypt enn det som hittil har vært kjent.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelKollapset og døde under treningskamp
Neste artikkelHva kan Norge gjøre for å bedre folks situasjon
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise