En farligere “ondskapens akse”

Den nye "ondskapens akse", hvor Syria har erstattet Irak, er mye farligere enn den gamle, argumenterer Con Coughlin, utenriksredaktør i den britiske avisen The Telegraph. Han gir Israel kreditt for å ha avslørt trusselen, og avslører nye detaljer om det israelske luftangrepet i Nord-Syria for to uker siden.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Syria har masseødeleggelsesvåpen Med den nye ondskapens akse er det annerledes. I motsetning til Irak, har Syria godt dokumenterte forbindelser til regimene i Nord-Korea og Teheran, og samarbeider med dem i en rekke prosjekter, fra langtrekkende raketter til utvikling av kjemiske våpen og atomvåpen, skriver Coughlin.

Det hersker ingen tvil om Syrias kapasitet når det gjelder masseødeleggelsesvåpen. Syria er identifisert av en rekke etterretningsorganisasjoner som landet med de største og mest avanserte lager av kjemiske våpen i Midtøsten. Regimet har også vist at de er i stand til å bruke kjemiske våpen, selv mot sine egne innbyggere.

Damaskus mangler ikke rakettsystemer som kan gjøre deres kjemiske stridshoder til en trussel langt utenfor landets grenser. Det blir antatt at Syria har mellom 60 og 120 Scud C- og 200 Scud B-raketter med en rekkevidde på opptil 500 kilometer. I 2003 ble Syria anklaget av Washington for å teste våpen med kjemiske stridshoder. Eksperter fra Nord-Korea er i Syria for å vedlikeholde Scud-systemene, i følge Coughlin.

Syria og Iran inngikk en forsvarsallianse i slutten av 2005, og denne ble ratifisert av Irans øverste nasjonale råd i mai. Iranske ingeniører er i Nord-Syria, hvor de bygger lagerplass for nye Shahab-3 raketter som Syria skal få levert fra alliansepartneren i øst senere i år.

Leveranse fra Nord-Korea
De militære og strategiske båndene mellom den nye ondskapens akse har skapt økende bekymring i Israel i lang tid, men 3. september lyste varsellampene i Tel Aviv og Jerusalem rødt.

Den dagen la lasteskipet Al-Hamed fra Nord-Korea til kais i den syriske havnebyen Tartous, i følge Coughlin. Skipet prøvde å skjule seg selv med sør-koreansk flagg og dets farlige last var ført opp på godslisten som “sement”.

Israelsk etterretning mener lasteskipet hadde med seg atom-teknologi fra Nord-Korea, men det er uklart om dette var på vei til Syria eller Iran, skriver Coughlin.

Noen eksperter mener leveransen fra Nord-Korea var den utløsende årsak til at Israel, tre dager senere, sendte åtte F-15 bombere over et hemmelig anlegg i Dayr az-Zawr i Nord-Syria. Andre kilder, som gjengis av Washington Post, tror det er tilfeldig at bombeangrepet kom så kort tid etter lasteskipets anløp.

– Det er uklart om anlegget ble brukt til [atom]forskning eller lager for langtrekkende raketter, skriver Coughlin.

– Det som er klart, er at det som bekymret israelerne i Dayr az-Zawr, ikke lenger eksisterer, legger han til. Amerikanske satelittbilder viser en stor ruinhaug etter bombeangrepet.

– Med å ta ut Dayr az-Zawr anlegget har israelerne demonstrert at de har kapasitet til å gjennomføre langdistanse bombeoppdrag ubemerket, men de har også satt fokus på i hvilken grad Syria, Nord-Korea og Iran – den nye ondskapens akse – samarbeider for å gjøre verden til en mye farligere verden enn det den var 11. september [2001], avslutter Coughlin.

Relaterte artikler:
Syria er dypt involvert i terror
Et strengt, totalitært systemGi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelGravide kvinner får bedre rettigheter
Neste artikkelStor operasjon i Gaza kan bli uunngåelig
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise