Presidentens selvbilde

President Shimon Peres har overbevist seg selv om at han aldri har tapt et valg, og at selv om han tapte, var han fortsatt seirende, skriver Yossi Verter i Ha'aretz.
- President Shimon Peres har en egen valgresultat-verden for seg selv, påpeker Yossi Verter i Ha'aretz.

President Shimon Peres har overbevist seg selv om at han aldri har tapt et valg, og at selv om han tapte, var han fortsatt seirende, skriver Yossi Verter i Ha’aretz.

I et nyttårsintervju med Ma’ariv skal Peres ha kommet med følgende sats: “Ikke glem at jeg aldri har hatt mindre enn 45 mandater i Knesset. Nesten halve nasjonen gav meg støtte.”

“Det er verdt å lese setningen igjen”, skriver Verter, “fordi disse få ordene, så langt fra virkeligheten, reflekterer Shimon Peres og hans indre verden mer enn noen seriøs biografi som er skrevet om ham”.

For det første utgjør 45 mandater kun 37,5 prosent av de 120 mandatene i Israels nasjonalforsamling Knesset.

For det andre er tallenes tale fra Knessets arkiver veldig klar. Første gang Peres ledet Ap i en valgkamp stupte partiet fra 51 til 32 Knesset-mandater. I 1981 fikk partiet 47 mandater. De siste tre valgene Peres var partileder og statsministerkandidat fikk Ap 44 (1984), 39 (1988) og 34 (1996) mandater.

– Det betyr, presiserer Verter, at Peres fikk mindre enn 45 Knesset-mandater i fire av fem valg.

Hvorfor skaper Peres sin egen valgresultat-verden på denne måten? Verter tror ikke presidenten ville innrømmet sin feil selv om han ble forelagt tallene på pulten sin, han ville bare ha kommet med en masse bortforklaringer.

– Det er dette selvbildet som har gjort at Peres har overlevd alle sine kamper, feil og nederlag, mener Verter.

Relaterte artikler:
President Shimon Peres fortalte om et besøk til sitt fødested i Hvite-Russland da han ble innsatt som president søndag 15. juli 2007.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelGravide kvinner får bedre rettigheter
Neste artikkelStor operasjon i Gaza kan bli uunngåelig
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise