Er Israel i ferd med å miste den jødiske

Noah Klieger, som selv er sekulær jøder, liker ikke sekulariseringen som mange ønsker å presse gjennom i Israel.
Noah Klieger i Yedioth Aharonoth frykter at sekulære israelere er i ferd med å gravlegge de jødiske verdiene i Israel.

Noah Klieger, som selv er sekulær jøder, liker ikke sekulariseringen som mange ønsker å presse gjennom i Israel.

I en lederartikkel i Yedioth Aharonoth 28. september går han i rette med det «problemskapende fenomen». De jødiske verdiene i Israel forvitrer, mener han, og det har pågått over lang tid.

De siste årene har det ikke vært sjelden at israelske ungdommer er arrestert for å drive med nynazistiske aktiviteter. Ganske merkelig – og særlig i en jødisk stat, vil mange si. Men slik som det sekulære Israel avviser verdiene fra tradisjonen er det dømt til å skje, i følge Klieger.

Mange sekulære jøder har i en årrekke øvd politisk press for å få lov til å gjennomføre blant annet borgerlige begravelser og borgerlige vielser. I israelsk lov er dette ikke tillatt, da det er forbudt i følge Talmud. De religiøse rådene og de religiøse partigruppene i Israel ville heller aldri akseptert slike løsninger. Klieger påstår at dersom dette en dag skulle bli godkjent, vil det bare være et tidsspørsmål før unge israelere vil nekte å la seg omskjære, eller nekte å gjennomføre bar-mitzva seremonien.

For hver hjørnestein i jødisk tradisjon som en sekulær jøde forkaster, vil han være et skritt nærmere total assimilasjon med «folkeslagene». For uten jødisk tradisjon er det ingen jødiske verdier igjen, poengterer Klieger. Da vil bevaringen av disse verdiene hvile ene og alene på det ortodokse miljøet.

– Vi, det sekulære miljøet, har et voldsomt problem. Et fryktelig vanskelig et også. Mange av dem som oppholder seg på Sion vet ikke at deres krav om «liberalisering» og «fremgang» vil føre til fullstendig assimilering: Det jødiske folk vil forsvinne midt i sin egen stat. Var det dette som var meningen bak opprettelsen av en jødisk stat?, undrer han.

Til slutt skriver Noah Klieger at han uansett har problemer med å forstå disse progressive jødene. De fornekter alt ved den jødiske arven og ønsker å fjerne alle spor av jødisk tradisjon. La dem seile sin egen sjø, oppfordrer han. For dersom det ikke finnes noe jødisk folk, vil det heller ikke finnes noe Israel.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise