Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Martyr på Gaza-stripen

En ung kristenleder på Gaza-stripen ble kidnappet og drept i løpet av helgen.

Kristne palestinere i området forteller at angrepene fra radikale muslimer har økt den siste tiden, spesielt etter at Hamas vant full kontroll over området i midten av juni. I sommer ble en kristen skole og et kloster plyndret og satt fyr på.

Etterlater seg to barn
Da Rami Ayyad (31) forsvant lørdag, hadde familien grunn til å frykte det verste. Den unge lederen for det protestantiske bibelselskap på Gaza-stripen hadde mottatt flere dødstrusler. Anklagen bak truslene var hans «misjonærvirksomhet». I april ble Ayyads kristne bokhandel utsatt for et bombeangrep fra en radikal islamsk gruppe.

Tidlig søndag morgen ble Ayyad funnet på et jorde i utkanten av Gaza by – knivstukket og skutt til døde. Han etterlater seg kone og to barn.

Fatah anklager Hamas
Ingen gruppe har hittil tatt på seg ansvaret for drapet på Ayyad. Den militante islamistiske bevegelsen Hamas, som kontrollerer Gaza-stripen, lover de vil straffe gjerningsmennene.

– Dette er et forsøk av vandaler på å skape kaos, selv med å drepe kristne brødre, heter det i en uttalelse fra Hamas.

En talsmann for de Fatah-kontrollerte selvstyremyndighetene hevder medlemmer av Hamas stod bak drapet. Ahmad Abdul-Rahman sier at PA-formann Mahmoud Abbas har gitt ordre til å etterforske drapet. Det er uklart hvordan denne etterforskningen kan skje, siden Abbas ikke har kontroll over aktive politistyrker på Gaza-stripen.

Kristne forfølges i PA
Drapet på Ayyad inngår i en lang seire med angrep på den kristne minoriteten i det palestinske samfunnet. Ofte er det registrert flere titalls angrep årlig, inkludert mord, voldtekt og utpressing. De vanligste overgrepene blir foretatt av «den muslimske land-mafiaen». Kristne som eier jord eller boliger blir truet. Hensikten er å presse dem bort fra deres eiendom.

De fleste episodene har skjedd på Vestbredden, hvor det blir anslått at kristne utgjør to prosent av den palestinske befolkningen.

– Rasismen vi blir utsatt for øker stadig. I 1950 utgjorde den kristne befolkningen 75 prosent i Betlehem. I dag er vi knapt mer enn 12 prosent kristne. Hvis tilstandene fortsetter, vil vi ikke være her mer om 20 år, sier den palestinske journalisten Samir Qumsiyeh.

Den kristne minoriteten på Gaza-stripen utgjør omkring to promille av befolkningen. Det blir anslått at det er mellom 2.000 og 3.000 protestanter og katolikker i en befolkning på 1,5 millioner muslimer.

Kristne presses ut av Midtøsten
Kristne samfunn med flere hundre år gamle røtter blir opprevet i Midtøsten. De siste årene har det gått hardest ut over den kristne minoriteten i Irak, men også i andre muslimske land er andelen kristne kraftig redusert de siste hundre år.

I 1920 var det fremdeles ca. 2 millioner kristne i Tyrkia. Det var noen få år etter at hundretusener av kristne armenere ble slaktet ned eller drevet til å sulte eller tørste i hjel. Nå er det noen ganske få tusen kristne igjen i Tyrkia.

På begynnelsen av 1900-tallet utgjorde de kristne omtrent en tredel av befolkningen i Syria. Nå er de mindre enn 10 prosent.

I Libanon utgjorde de kristne 55 prosent av befolkningen i 1932. Nå er de under 30 %. En av grunnene er at muslimene har raskere befolkningsvekst. Men hundretusener av kristne libanesere har også flyktet fra landet sitt.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart