Sikkerhetsbarrieren redder menneskeliv hver dag

Terroren fra de palestinske byene på Vestbredden er redusert til et minimum, men det er ikke fordi noen på palestinsk side har besluttet å stanse terroren. Årsaken er bedre israelsk etterretning, preventive militæroperasjoner og, ikke minst, sikkerhetsbarrieren, påpeker Knesset-medlem Michael Melchior (Ap).
Sikkerhetsbarrieren redder menneskeliv også på palestinsk side, fordi de israelske forsvarsstyrkene ikke trenger å gjennomføre så mange operasjoner i de palestinske byene, sier Knesset-medlem Michael Melchior. (Foto: Conrad Myrland)

 

Porten til Midtøsten møtte Melchior i Jerusalem denne uken.

– Flere synes at sikkerhetsbarrieren er skammelig, og snakker om «skammens mur». Hva sier du til slike anklager?

– Jeg gir dem rett som synes barrieren er skammelig. Jeg synes også den er skammelig. Den splitter i stedet for å samle, innleder Melchior.

– Men, fortsetter han, hver dag redder den masse av menneskeliv. Den redder også liv på palestinsk side, fordi Israel i mindre grad må gå inn med soldater i palestinske byer.

Melchior kjenner godt til lidelsene som mange palestinere blir påført på grunn av barrieren, men for ham veier hensynet til menneskeliv tyngst. Han påpeker også at palestinere som klager på murens trasé kan få sin sak prøvd for den israelske høyesterett.

– Til tross for det som står i norske aviser, er det israelske samfunnet sensitivt til lidelsene på den andre siden, påpeker Melchior.

– Det var ikke noen som ønsket sikkerhetsbarrieren, og jeg håper å være den første til å rive den ned, sier Melchior.

Men før det kan skje, må palestinerne stanse terror og gi Israel sikre og anerkjente grenser.

Annapolis-møtet
– Hvordan vurderer du utsiktene for toppmøtet i Annapolis?

– Sjansene for at konferansen i Annapolis kan lykkes, er at det ikke er en eneste som tror det kan lykkes, svarer Melchior.

Han mener både statsminister Ehud Olmert og PA-formann Mahmoud Abbas ønsker å lage fred.

– Jeg har hatt lange samtaler med dem begge den siste tiden, forteller Melchior.

Problemet er bare å knytte forbindelse mellom dem som ønsker fred og de som kan skape fred.

– Skal det bli en slags fred må palestinerne ha én ledelse og én sentralstyrt sikkerhetsstyrke, og de må holde avtalene, påpeker Melchior.

Ehud Olmert har også en rekke innenrikspolitiske problemer.

– Jeg synes mannen er blitt 30 år eldre de siste to årene mens han har vært statsminister, sier Melchior. Heller ikke Abbas eller president George W. Bush har det enkelt, påpeker han.

– Jeg har vanskelig for å se at det skal komme det store ut av Annapolis-møtet, men det kan kanskje være begynnelsen til noe, avslutter Melchior.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkel– Sikkerhetsbarrieren redder menneskeliv hver dag
Neste artikkelVi vil ikke anerkjenne Israel som jødisk stat
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise