Vilnais forskjellige reaskjoner

Uri Orbach mener viseforsvarsminister Matan Vilnai ikke er tøff nok overfor en arabisk foreleser som nektet å undervise en uniformert IDF-soldat.
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Uri Orbach mener viseforsvarsminister Matan Vilnai ikke er tøff nok overfor en arabisk foreleser som nektet å undervise en uniformert IDF-soldat.

I et åpent brev til Vilnai nevner Yedioth Aharanoths kommentarskribent to hendelser det siste året, der israelske forelesere har vanæret israelske soldater.

Den første hendelsen er fra 10. august. Bar-Ilan universitetets professor Hillel Weiss bannet en israelsk offiser opp i ansiktet under et besøk i byen Hebron på Vestbredden. Vilnai krevde den gangen at universitetet skulle gi Weiss sparken. Han ville vurdere om IDF overhode kunne samarbeide med skolen i fremtiden. Hendelsen skjedde i professorens egen fritid og universitet hadde aldri gitt sin velsignelse. Likevel ble denne hendelsen for sterk kost for den israelske politikeren.

Hendelse nummer to skjedde så sent som denne uken. Den arabisk-israelske foreleseren Nizar Hassan ved høyskolen Sapir nektet å undervise en IDF-soldat som ankom klasserommet uniformert. I tillegg skal læreren ha fornærmet soldaten foran hele klassen.

Til forskjell fra sist har Matan Vilnai denne gang forholdt seg taus. På tross av at Hassan utførte sin ugjerning både på skolens område og i arbeidstiden, har viseministeren fra Arbeiderpartiet verken etterlyst sanksjoner mot høyskolen, eller bedt om Hassans avskjedigelse. Det er tydelig, mener Orbach, at det er én standard som gjelder for israelske jøder, og en annen for israelske arabere.

Hva kan så denne tilsynelatende åpenbare forskjellsbehandlingen skyldes? Orbach kommer med fire hypoteser om hva som er bakgrunnen for Vilnais taushet:

1. Viseforsvarsministeren har ikke fått med seg nyhetene den siste uken.

2. Arabere har i Vilnais øyne lov til å fornærme soldater.

3. En høyskole blir ikke avkrevd den samme “verdighet” som et universitet.

4. Det var høyrefløyen som tok livet av tidligere statsminister Yitzhak Rabin. Dermed er Bar-Ilan “medskyldige”. Sapir derimot, som en utdanningsinstitusjon på venstresiden, var ikke “med” på mordet. Derfor skal man ikke kunne stilles til ansvar under noen omstendigheter.

Orback krever forklaring fra Vilnai.

Kilde: “Are Arabs untouchable?” (Yedioth Aharonoth, 23.11.2007)

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise