Annapolis-erklæringen

Annapolis-erklæringen er først og fremst en ny forpliktelse fra partene på veikartet for fred fra 30. april 2003. Målet er å nå frem til en endelig avtale innen utgangen av år 2008.


Annapolis-erklæringen er først og fremst en ny forpliktelse fra partene på veikartet for fred fra 30. april 2003. Målet er å nå frem til en endelig avtale innen utgangen av år 2008.

«Vi uttrykker vår bestemte vilje til å få en slutt på blodsutgytelsene, lidelsen og den flere tiår lange konflikten mellom våre folk; til å innføre en ny periode med fred, basert på frihet, sikkerhet, rettferdighet, verdighet, respekt og gjensidig anerkjennelse; til å arbeide for en kultur av fred og ikke-vold; konfrontere terrorisme og oppvigleri [til vold], enten det er gjennomført av palestinere eller israelere.»

Partene er enige om straks å starte bilaterale forhandlinger for å nå frem til en endelig fredsavtale som inkluderer alle de uavklarte sakene fra tidligere avtaler innen utgangen av år 2008.

PA-formann Mahmoud Abbas og statsminister Ehud Olmert har også avtalt å møtes annenhver uke for å sikre fremgang i forhandlingene.

«Partene forplikter seg på å fortsette implementeringen av de løpende forpliktelser i veikartet for å nå frem til en fredsavtale», heter det i erklæringens siste avsnitt. USA vil overvåke og vurdere hvorvidt partene har oppfylt sine forpliktelser.

Felleserklæringen fra Israel og de palestinske selvstyremyndighetene ble lest opp av president George W. Bush under Annapolis-toppmøtet tirsdag 27. november. Her følger hele teksten på engelsk:

The representatives of the government of the state of Israel and the Palestinian Liberation Organization, represented respective by Prime Minister Ehud Olmert, and President Mahmoud Abbas in his capacity as Chairman of the PLO Executive Committee and President of the Palestinian Authority, have convened in Annapolis, Maryland, under the auspices of President George W. Bush of the United States of America, and with the support of the participants of this international conference, having concluded the following joint understanding.

We express our determination to bring an end to bloodshed, suffering and decades of conflict between our peoples; to usher in a new era of peace, based on freedom, security, justice, dignity, respect and mutual recognition; to propagate a culture of peace and nonviolence; to confront terrorism and incitement, whether committed by Palestinians or Israelis. In furtherance of the goal of two states, Israel and Palestine, living side by side in peace and security, we agree to immediately launch good-faith bilateral negotiations in order to conclude a peace treaty, resolving all outstanding issues, including all core issues without exception, as specified in previous agreements.

We agree to engage in vigorous, ongoing and continuous negotiations, and shall make every effort to conclude an agreement before the end of 2008. For this purpose, a steering committee, led jointly by the head of the delegation of each party, will meet continuously, as agreed. The steering committee will develop a joint work plan and establish and oversee the work of negotiations teams to address all issues, to be headed by one lead representative from each party. The first session of the steering committee will be held on 12 December 2007.

President Abbas and Prime Minister Olmert will continue to meet on a bi-weekly basis to follow up the negotiations in order to offer all necessary assistance for their advancement.

The parties also commit to immediately implement their respective obligations under the performance-based road map to a permanent two-state solution to the Israel-Palestinian conflict, issued by the Quartet on 30 April 2003 – this is called the road map – and agree to form an American, Palestinian and Israeli mechanism, led by the United States, to follow up on the implementation of the road map.

The parties further commit to continue the implementation of the ongoing obligations of the road map until they reach a peace treaty. The United States will monitor and judge the fulfillment of the commitment of both sides of the road map. Unless otherwise agreed by the parties, implementation of the future peace treaty will be subject to the implementation of the road map, as judged by the United States.

 

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelØkonomien vokste 6,1 prosent i tredje kvartal
Neste artikkelSinaifelttoget og Saladins seier
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise