Kan Gaza bli del av en fredsavtale?

Israel forventer at en eventuell fredsavtale med PA-formann Mahmoud Abbas skal inkludere både Vestbredden og Gaza-stripen.

IIsrael forventer at en eventuell fredsavtale med PA-formann Mahmoud Abbas skal inkludere både Vestbredden og Gaza-stripen.

Men hvordan kan Abbas implementere noen avtale på Gaza-stripen når han knapt kan kontrollere selvstyreområdene på Vestbredden? Den islamske terrororganisasjonen Hamas tok kontrollen på Gaza-stripen under et brutalt kupp i juni.

Khaled Abu Toameh i Jerusalem Post nevner tre måter Fatah-bevegelsen til Abbas kan gjenvinne kontroll over Gaza-stripen:

Sivilt opprør mot Hamas, som styrter regjeringen til Ismail Haniyeh.
Fatahs forsøk på å starte en anti-Hamas intifada på Gaza-stripen de siste månedene har hittil vært uten suksess. Det er ikke fordi Fatah ikke har nok soldater i området, men fordi mange palestinere ikke ser Fatah som noe bedre alternativ enn Hamas.

Hamas oppgir kontroll over Gaza-stripen frivillig og inviterer Fatah tilbake til makten.
Det er ikke noen indikasjoner som tyder på at Hamas har slike planer. Splittelsen mellom Fatah og Hamas er større enn noen gang etter Annapolis-toppmøtet.

Hamas-myndighetene blir styrtet med militær makt.
Det synes klart at Fatah ikke kan overmanne Hamas-styrken på Gaza-stripen på kort sikt.

Hva da om Israel gjør jobben for Abbas? Bør IDF rykke inn på Gaza-stripen for å rydde Hamas-styrken av veien?

– Å returnere til Gaza-stripen med hjelp av IDF er det siste Abbas ønsker å gjøre, svarer Toameh. Det vil bare ødelegge hans tillit og få mange arabere og muslimer til å vende seg imot ham.

Historien har vist at palestinere som kom til topps ved Israels hjelp ikke satt lenge ved makten. Det beste eksemplet er Landsbyforeningene (“Village Leagues”), en gruppe som ble etablert på Vestbredden etter at Israel sparket de fleste av ordførerne som var pro-PLO på begynnelsen av 1980-tallet.

Lederne i Landsbyforeningene ble raskt fordømt som forrædere, og noen av dem ble henrettet av sine egne. Det “moderate” alternativet til PLO ble til slutt oppløst.

Selv om Israel skulle rykke inn i Gaza-stripen med full militær tyngde er det lite trolig at det vil ta fullstendig knekken på Hamas. Ironisk nok kan en militær konfrontasjon med Israel øke gruppens popularitet på gaten, påpeker Toameh.

Den arabisk-israelske journalisten forventer at sluttstatus-forhandlingene som nå starter vil forverre den interne politiske situasjonen i det palestinske samfunnet ytterligere, og gjøre det enda vanskeligere for Abbas å returnere til makten på Gaza-stripen.

– Selv før hans tilhengere ble drevet ut av Gaza-stripen, hadde Abbas liten kontroll over det som skjedde der. Slik sett vil enhver avtale med Abbas i nærmeste fremtid bare gjelde for de områdene han kontroller på Vestbredden, avslutter Toameh.

Forrige artikkelErklæringen ble ferdig like før opplesning
Neste artikkelAvtale én ting, gjennomføring noe annet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -