Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Olmert ut av asken

Den siste uken har statsminister Ehud Olmert gjenvunnet mye styrke, mener Sima Kadmon.

Den siste uken har statsminister Ehud Olmert gjenvunnet mye styrke, mener Sima Kadmon.

Yedioth Aharonoth-journalisten reagerer kraftig på hvordan rettsvesenet har behandlet Ehud Olmert. 30. november skriver hun en kommentar der hun gjennomgår statministerens siste uke, og analyserer hvordan hun mener han nå er i ferd med å gjenvinne gammel styrke.

For det første reagerer Kadmon på den såkalte «Leumi-saken» mot Olmert, som nå ser ut til å bli henlagt. Kadima-lederen var mistenkt for å ha gitt en bekjent særfordeler i et statlig salg av Bank Leumi, da Ariel Sharon fortsatt var statsminister. Riksadvokatens kontor beskrev saken som «den mest alvorlige i landets historie». I stedet blir den altså henlagt av hensyn til bevismangel. Hvordan er det så mulig at erfarne, kunnskapsrike og dyktige fagfolk kan ta så feil i identifiseringen av en sak, som uansett ville ende opp med å henlegges?, undrer hun seg.

Olmerts beste uke
Faktum er, skriver Kadmon, at svært mange saker har blitt ført mot israelske toppolitikere de siste årene. Samtidig har nesten samtlige av disse blitt henlagt. Ikke bare koster disse etterforskningene staten fryktelig mye penger, men de snur også Olmerts tilværelse på hodet og gjør dagliglivet hans om til «et mareritt». Og det helt uten grunn.

Men når også denne saken nå ser ut til å bli henlagt, har nok det vært med å gjøre dette til den beste uken for Olmert som statsminister, hevder Kadmon. Også Annapolis har vært med og bidratt til det.

– Selv om mange er uenige om Annapolis-konferansen var en suksess eller et feilskjær, har det kun gjort gode ting for statsministeren, påstår skribenten.

Stabil koalisjon
For etter å ha nærmest isolert seg selv på kontoret i flere måneder, mens han måtte bruke tid på injurieanklager, søksmål og politietterforskninger i tillegg til statsministerjobben, virker han nå mye friskere. «Denne uken fremsto Olmert som en fredselskende leder. Den typen 40 verdensledere gjør alt for å møte,» uttrykker Kadmon.

I tillegg er den Kadima-ledede regjeringen en svært stabil regjering. Kanskje den mest stabile på mangfoldige år. Sjansene for at koalisjonen vil bryte sammen de neste ukene er svært liten.

Det Olmert likevel kan vente seg i den nærmeste fremtid, er den endelige Winograd-rapporten, hvor hans rolle som statsminister i forrige Libanon-krig nok vil bli kraftig kritisert. Likevel er det lite sannsynlig at rapporten vil klare å felle statsministeren. De to andre etterforskningene som pågår mot ham, vil enda ta lang tid.

Om to uker starter forhandlingene med palestinerne. Selv ikke dette temaet, som har felt så mange regjeringer i Israel i årenes løp, ser ut til å kunne skade Olmert. Kadmon avslutter:

– Olmerts koalisjon vil forbli robust: Ingen nye partier kommer til å ta del i regjeringskoalisjonen, ingen kommer til å forlate den. Arbeiderpartiet vil aldri klare å bryte ut av en regjering som er engasjert i fredsforhandlinger. Og hva med Avigdor Lieberman [leder i Israel Beiteinu] og Shas? De vil overhode ikke ha noen grunn til å avslutte samarbeidet, fordi ingenting kommer til å skje på bakken. Så hvem påstår at Ehud Olmert ikke har flaks, eller kløkt?

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart