Spørretimer i Knesset

Går det som de fleste Knesset-politikerne tror, vil den israelske nasjonalforsamlingen snart gjennomgå en reform.

Går det som de fleste Knesset-politikerne tror, vil den israelske nasjonalforsamlingen snart gjennomgå en reform.

Maktbalansen mellom regjering og nasjonalforsamling i Israel har lenge blitt sett på som et problem. De fleste av dem som er statsråder er også medlemmer av Knesset, noe som ofte fører til at deres plikter som parlamentarikere må underprioriteres.

Som et svar på denne og mange andre utfordringer, har Knessets sekretær Eyal Yinon og ordstyrer Dalia Itzik foreslått reformtiltak som kan være med å gi Knessets funksjonalitet et løft.

Blant de tingene som blir foreslått er det å innføre en ukentlig spørretime, ikke ulik «Stortingets spørretime» som vi kjenner fra Norge. Den vil fungere slik at hver statsråd, inkludert statsministeren, kan bli bedt om å svare på tjue forhåndsstilte spørsmål, samt oppfølgingsspørsmål fra salen.

Under spørretimen vil det ikke være mulig for statsrådene å sende andre personer i sitt sted, slik det ofte har vært til nå for parlamentarikere med ministerstilling. Dermed vil ingen av regjeringsmedlemmene slippe unna å bli «grillet» av de folkevalgte, i følge Jerusalem Post. En enkelt statsråd kan imidlertid kun kalles inn til én spørretime i løpet av en syklus på åtte uker. Samtidig vil dem som leverer inn forhåndsstilte spørsmål, men ikke møter opp under selve spørretimen for å stille dem i plenum, bli ilagt bøter.

Men det er ikke bare regjeringsmedlemmene som er flinke til å finne unnskyldninger for å ikke møte opp på møtene i Israels nasjonalforsamling, mener avisen. Det samme kan sies om mange andre av parlamentarikerne. En del organiserer seg i de unødvendig mange komiteene og fraksjonene som finnes på huset. Dermed kan de alltid unnskylde seg med at de skal i ulike «særmøter» når Knesset-forsamlingen skal samles, for å slippe å selv delta. Dette vil også Itzik og Yinon ha en slutt på. De foreslår derfor at det skal bli ulovlig å samle seg i komité- og fraksjonsmøter mens plenum-møtene pågår.

Høyst sannsynlig vil forslaget få gjennomslag i Knesset, noe som helt klart vil være med å styrke Knessets rykte i befolkningen, mener Jerusalem Post. Men det er likevel ikke noe system i dag, eller i det nye reformforslaget, som kan hjelpe til med å holde oversyn over parlamentarikernes faktiske deltakelse i komiteene de har meldt seg inn i. Heller ikke om komiteene i det hele tatt har noen reel møteaktivitet. Dermed kan komitémedlemskap fortsatt være en måte for politikere å slippe unna å gjøre noe, skriver avisen på lederplass.

Likevel ønsker man reformen velkommen, og håper den blir fulgt av nye endringer for å effektivisere Knesset.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelHenlegg Leumi-saken mot Olmert
Neste artikkelVerdens år for flyktninger – fra Palestina
Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no

Ingen artikler å vise