Olmerts regjering slår sprekker

Israel Beiteinu trekker seg fra statsminister Ehud Olmerts regjeringskoalisjon. Dersom Shas slår følge har Olmert mistet flertallet i Knesset.

MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.
Avigdor Lieberman (i forgrunnen) trekker seg fra regjeringen i protest mot forhandlingene med palestinerne. (Foto: GPO)

Partileder for Israel Beiteinu, strategiminister Avigdor Lieberman, varslet sin avgang fra regjeringen i en pressekonferanse onsdag formiddag. Avgangen vil tre i kraft etter 48 timer.

– Etter vårt syn er konseptet med land for fred helt uaktuelt, sa Lieberman.
Statsminister Ehud Olmert har i det lengste prøvd å holde Lieberman i regjeringen. Tirsdag møttes de to partilederne til samtale, men Lieberman fikk ikke de forsikringer som han hadde håpet på.

– Statsministeren fortalte Lieberman at han vil forhandle seriøst om alle de nødvendige spørsmål for å nå frem til en avtale med palestinerne, sier en medarbeider av Olmert.

Ofrer Lieberman for Barak?
Israel Beiteinu gikk inn i Olmerts regjering høsten 2006, tre måneder etter Den andre Libanon-krigen. Siden den gang har det utviklet seg et vennskap og sterkt lojalitetsbånd mellom Olmert og Lieberman.

– Det er dem som tror at Olmert vil ofre Lieberman for å holde Ehud Barak og Arbeiderpartiet interessert i videre regjeringssamarbeid etter Winograd-komiteens rapport, skriver Yossi Verter i Ha’aretz. Med det mest høyreorienterte partiet ute av koalisjonen, vil det være lettere for Barak å forsvare et eventuelt fortsatt samarbeid med Olmert. Winograd-komiteens endelige rapport er ventet i slutten av januar.

Shas skjerper kravene
Israel Beiteinu kan snart få følge av det religiøse partiet Shas ut av regjeringen. Til sammen har de to partiene 23 Knesset-representanter.
Rabbi Ovadia Yosef, som har siste ordet i alle viktige veivalg for Shas-partiet, har skjerpet sitt ultimatum til Olmert i løpet av denne uken. Tidligere har Shas-ledere sagt at de vil trekke seg dersom en fredsavtale blir inngått. Nå sier Yosef at partiet vil trekke seg dersom Jerusalem i det hele tatt kommer opp på agendaen i forhandlingene med palestinerne.

Olmerts alternativer
Uten Israel Beiteinu og Shas vil Olmert ha parlamentarisk støtte av kun 55 Knesset-representanter, fordelt på Kadima (29), Arbeiderpartiet (19) og Pensjonistpartiet (7). Dette er minst fem for lite til å oppnå et flertall blant Knessets 120 representanter.

For Olmert kan både United Torah Judaism (6 mandater) og Meretz (5 mandater) bli redningen. Begge partigruppene er imidlertid delt i synet på regjeringsdeltakelse.

– Jeg vil anbefale at vi ikke går inn i regjeringen, på grunn av Olmerts diplomatiske politikk og kuttene i barnetrygd, sier Knesset-medlem Ya’acov Litzman fra UTJ.

– Jeg kan bli med i en regjering ledet av utenriksminister Tzipi Livni eller en annen fra Kadima, men ikke Olmert, som er ansvarlig for feilene i Den andre Libanon-krigen, sier Ran Cohen fra Meretz.

Det største opposisjonspartiet, Likud, har lenge oppfordret Israel Beiteinu og Shas til å trekke seg. Tirsdag var Likud-leder Benjamin Netanyahu og partiets parlamentariske leder Gideon Sa’ar på besøk i bydelen Har Homa i Øst-Jerusalem. I desember reagerte palestinske forhandlere kraftig på nye israelske byggeplaner i Har Homa.

SHAS:
– Olmert bøyer av for våre krav
Statsminister Ehud Olmert kommer til å utsette forhandlingene om Jerusalems status til slutten av Annapolis-prosessen, opplyser kilder i Shas etter samtaler med statsministerens kontor. Det religiøse partiet Shas er det eneste høyrepartiet igjen i Olmerts koalisjon, etter at Israel Beiteinu trakk seg ut denne uken.
– Vi vil sørge for at Olmert aldri får forhandlet om Jerusalem. Så lenge vi sitter i regjeringen, vil ikke Jerusalem bli forhandlet om. Vi vil gå til neste valg som forsvarere av Jerusalem, sier kommunikasjonsminister Ariel Attias fra Shas.

Torsdag 17. jan. 2008 kl. 08.00

 

 

Forrige artikkelBøyde av for Hamas
Neste artikkelPRC-terrorist og kone drept av IDF
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -