PA oppfordrer til masseflytting til Israel

Et medlem av palestinernes regjering i Ramallah oppfordrer palestinere over hele verden til å "vende tilbake" under Israels 60-års jubileum i mai. Dersom planen gjennomføres kan det bli et mareritt for Israel.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

– De palestinske selvstyremyndighetene planlegger å markere Israels 60-års feiring med å oppfordre alle palestinere i utlandet til å samle seg i Israel over land, sjø og luft, skriver journalist Khaled Abu Toameh i Jerusalem Post.

I 60 år har Israel avvist å ta imot noen av de drøyt 700.000 araberne som flyktet under kampene mellom arabiske og jødiske styrker før og etter zionistenes uavhengighetserklæring 14. mai 1948. Dette er det fortsatt bred politisk enighet om i Israel. Flere jøder har flyktet fra arabiske land til Israel enn arabere som har flyktet på grunn av staten Israels opprettelse.

Tar med telt
Den nye planen, som skal være støttet av mange PA-ledere i Ramallah, er utarbeidet av Ziad Abu Ein. Han er viseminister for fangesaker i Fatah-regjeringen.

Palestinerne som bor på Vestbredden, Gaza-stripen og nabolandene oppfordres til å pakke kofferter og marsjere mot grensen til Israel 14. mai. Ein foreslår at de tar med telt, som de kan slå opp i landsbyene de forlot for 60 år siden. Arabiske land som Jordan, Syria, Libanon og Irak blir bedt om å gi støtte til flyktningene.

I følge planen skal palestinere i Europa og Amerika bruke sine utenlandske pass og fly til Ben Gurion i Tel Aviv mellom 14. og 16. mai. Fatah ser også for seg at andre vil komme sjøveien, i flere titalls skip under FN-flagg.
Israelerne blir bedt om å ønske velkommen palestinerne som “vil vende tilbake for å leve sammen med dem i fredens land”.

Gammelt krav
Helt siden den siste forhandlingsrunden mellom Ehud Barak og Yasser Arafat i 2000/2001, har det vært klart at palestinerne vil tvinge gjennom returrett for 1948-flyktningene, samt deres fire til seks millioner etterkommere. Den nye planen som er klekket ut i Ramallah ser ut til å bekrefte at regjeringen til Mahmoud Abbas har det samme målet.

Det blir understreket i planen at palestinerne ikke lenger kan forvente å oppnå “rett til å vende tilbake” i forhandlinger med Israel. “Vi må ta saken i egen hender”, heter det. “Forhandlinger, slagord og FN-resolusjoner vil ikke gi oss våre rettigheter.”

I desember 1948 vedtok FN resolusjon 194. I artikkel 11 heter det at “flyktninger som ønsker å returnere til sine hjem og leve i fred med sine naboer må få lov til dette så snart det lar seg gjøre, og erstatning må betales for eiendommen til de som velger å ikke returnere”.

Israel: Ingen rett til å vende tilbake
Til dette vil israelske talsmenn svare at palestinerne ikke har hatt, og ikke har, fredelige hensikter med å returnere til Israel. I tillegg er det en rekke andre forhold som israelerne peker på når de avviser palestinernes påståtte “rett”. Det faktum at hele 60 år er gått, at den opprinnelige konflikten fortsetter og at nye innbyggere har flyttet inn i området (i stor grad jøder som måtte flykte fra arabiske land) svekker palestinernes “rett” kraftig. I tillegg kommer det at ingen andre store flyktningegrupper fra denne tiden har fått noen slags rett til å vende tilbake til sine opprinnelige boområder.

Dersom millioner av palestinere skal flytte inn i Israel vil jødene raskt være tilbake til den statusen de har hatt i århundrer: Overlatt til flertallets “nåde”, konstant diskriminert og tidvis voldelig forfulgt – slik også andre etniske og religiøse minoriteter blir i den arabiske verden.

Derfor blir alle “fredsplaner” som inneholder krav om tilbakevendingsrett meningsløse, mener det store flertallet av jøder i Israel.

 


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelRabbi knivstukket av terrorist
Neste artikkelDelta torsdag klokken 22.00
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise