Israel selger vannteknologi

Omtrent 2/3 av lille Israel er ørken, og det er ikke mye vann i resten heller. Israel må derfor utnytte sine vannressurser bedre enn de fleste andre. 75 prosent av avfallsvannet i Israel blir brukt om igjen, mest til vanning i jordbruket. Det krever en mindre grad av rensning enn å bruke det som drikkevann.

Omtrent 2/3 av lille Israel er ørken, og det er ikke mye vann i resten heller. Israel må derfor utnytte sine vannressurser bedre enn de fleste andre. 75 prosent av avfallsvannet i Israel blir brukt om igjen, mest til vanning i jordbruket. Det krever en mindre grad av rensning enn å bruke det som drikkevann.
Israelske bedrifter ligger i fremste rekke på flere felter når det gjelder å utnytte vannressursene på beste måte. Vi skal se på litt av det.

Israel har lite vann, og det gjelder å utnytte det som finnes så godt som mulig. På 1950-tallet la den israelske ingeniøren Simcha Blass merke til at i en rekke med busker på et jorde, var en plante blitt høyere enn de andre. Han fant at det var en lekkasje i en underjordisk vannledning, slik at denne planten hadde fått mer vann enn de andre.

Det var bakgrunnen for at han oppfant dryppvanningen, hvor vannet drypper fra ledninger rett inn til den enkelte planten slik at det blir minimal sløsing. Hans bedrift, Netafim, selger nå for 2,3 milliarder kroner i året. Man kan nå kjøpe produkter med trådløs overvåking, med sensorer under jorden med radioer som styrer den riktige vannmengden til hver plante på jordet.

Ultrafiolett lys
Et israelsk firma lager et stort rør av kvarts. Det kan rense opp til 200 kubikkmeter med avfallsvann i timen. Vannet blir bestrålt med ultrafiolett lys. Det fører til at bakteriene der blir gjort “inaktive” så de ikke lenger kan formere seg og forårsake infeksjon. Vannet blir renset uten bruk av kjemiske stoffer som klor. Kvartsrøret koster 100-600.000 kroner avhengig av hvor mye man vil rense vannet og hvor raskt det skal gå.

Ringer med bakterier
I et annet system sirkulerer millioner av små plastringer med stor overflate rundt omkring i kloakkvannet. Ringene er dekket med en rekke bakterier som “spiser” skadelig, organisk materiale i kloakken. Systemet er så effektivt at det reduserer den tiden vannrensning tar. I et vannrensningsanlegg i Mexico har systemet ført til at man kan rense 58.000 kubikkmeter vann per dag mot tidligere 38.000 kubikkmeter.

I tillegg til disse og andre teknikker ligger israelske bedrifter også fremste linje når det gjelder å avsalte sjøvann. Til sammen er vannteknologi en raskt voksende eksportnæring for Israel, og et viktig bidrag til at verden kan nå de mål for vannkvalitet som FN har satt.

Kilde: En artikkel fra Reuters på ynet.com (Yediot Aharonot) 18. mars 2008.

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelHøybråten på fredstur til Israel
Neste artikkelAksjoner mot terrorister nødvendig for fredsprosessen
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise