Ny utvandring fra Sør-Afrika?

På begynnelsen av 1970-tallet var det ca. 120.000 jøder i Sør-Afrika. Et stort antall jøder har flyttet derfra, til Israel og andre land, så nå er tallet redusert til 75.000. Det hender at jøder flytter tilbake til Sør-Afrika. Men nå er det langt flere som overveier å dra fra Sør-Afrika.

Mange jøder lever et luksusliv i Sør-Afrika. De har store eiendommer, tjenere og alt som ellers hører til “det gode liv”. Det gjør at de kvir seg for å flytte. Det er også slik for jødene i Sør-Afrika som for andre, at de gjerne vil bo i nærheten av sin slekt – og det skal mye til at alle drar noenlunde samtidig.

Kriminalitet
Men mange jøder opplever nå at de negative sidene ved livet i Sør-Afrika mer enn oppveier fordelene. Det mest negative er en kolossal kriminalitet. I en befolkning omtrent ti ganger så stor som Norges er det ca. 50 mord per dag, i tillegg til en omfattende kriminalitet med vold og tyverier.

Det håpet noen har hatt om bedre tider med hensyn til kriminalitet, ble svekket av at Jacob Zuma ble valgt som leder for regjeringspartiet ANC og sannsynligvis blir president i 2009. I samme retning trekker det at det er foreslått å legge ned “skorpionene”, en eliteavdeling i kriminalitetsbekjempelse.
En vanlig oppfatning er at skorpionene har lykkes for godt i å få ledende ANC-medlemmer dømt for korrupsjon.

I vår kilde-artikkel er flere jøder intervjuet. Alle har opplevd drap og/eller annen grov kriminalitet i sin nærhet (bekjente, nære naboer, slektninger). I ett tilfelle hadde et intervjuobjekt vært øyenvitne til et drap på en nabo. Det kom bare en liten notis i avisen, og politiet hadde ikke tid til å snakke ordentlig med henne, for de ble kalt til en annen sak.

Andre negative trekk
I tillegg til kriminaliteten kommer flere andre faktorer:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Strømkutt er nå blitt ganske vanlig.

I motsetning til den israelske økonomien, som har vært i sterk vekst i ti år, er det dårlige tider i Sør-Afrika.

Svarte har fortrinnsrett til studier (“positiv diskriminering”), slik at mange jøder ikke kommer inn på universitetene.

Når det gjelder valget om å flytte til Israel, hører det med at Israel gir ulike typer støtte til nye innvandrere. Noen jøder har også en ideologisk dragning mot Israel.

Jødiske ledere: Bli
Jødiske ledere i Sør-Afrika forsøker å berolige jødene. De viser til programmer som har redusert kriminaliteten betydelig i enkelte områder. De hevder at jødene har en framtid i Sør-Afrika.

På gjerdet
Det var ikke flere enn 240 jøder som forlot Sør-Afrika i 2007. Nå i 2008 er tallet stigende, men ennå sitter mange på gjerdet. Utviklingen framover, både i Sør-Afrika og i Israel, vil nok avgjøre om det blir en ny, stor utvandringsbølge.

Kilde: En artikkel av Moira Schneider på jpost.com (Jerusalem Post) 16. mars 2008.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelMener Israels økonomi er svært sterk
Neste artikkelTerror-rakett slo ned ved barnehage
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no