Universitetene svekket

Vår kilde-artikkel sammenligner tall fra universiteter og høyskoler med tilsvarende tall fra USA. Alle tall tar hensyn til forskjellen i folketall, de er per innbygger.

Ser vi på dem som er ansatt for å drive forskning og undervisning på universiteter og høyskoler, var det i på slutten av 1979 omtrent like mange i Israel som i USA. Siden har tallet falt med 35 prosent i Israel, mens det har økt med 29 prosent i USA.

Fremdeles får riktignok 13 prosent flere folk akademiske grader i Israel enn i USA.

Budsjettet for universiteter i forhold til den samlede bruttonasjonalinntekten var likt i USA og Israel rundt 1980. Nå har det økt med 23 prosent i USA og falt med 15 prosent i Israel.

Med tall korrigert for forskjeller i levestandard bruker det offentlige i Israel 26 prosent mindre penger per student enn gjennomsnittet i OECD (gruppen av rike land).

Vår kilde mener at universitetene i Israel er gammeldags organisert.
Ser vi på andelen av ledende akademikere (senior academic staff) i alderen fra 55 år og oppover, er den i Israel nesten halvdelen. I USA er den omtrent 1/3, i Australia omtrent ¼ og i Storbritannia omtrent 1/6. Det vil derfor bli en mer omfattende utskiftning av ledende akademikere i Israel enn i mange andre land de neste 10 årene. Generasjonen som har brakt Israel til fremste rekke i verden på mange felter, blir borte.

Det finnes mange yngre folk med doktorgrader som kan rykke inn i stillingene. Men vår kilde tror ikke at de vil være like framstående som de gamle er nå. Det er fare for at israelsk forskning vil komme inn i en middelmådighet som det blir vanskelig å komme ut av igjen, frykter han.

Kilde: En artikkel av David Ben-David på haaretz.com (Ha’aretz) 26. mars 2008.

Forrige artikkel“Dropp fred, velg vold!”
Neste artikkelVi vil fortsette å bygge i Øst-Jerusalem og i de store bosetningsblokkene
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no