Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Universitetene svekket

Vår kilde-artikkel sammenligner tall fra universiteter og høyskoler med tilsvarende tall fra USA. Alle tall tar hensyn til forskjellen i folketall, de er per innbygger.

Ser vi på dem som er ansatt for å drive forskning og undervisning på universiteter og høyskoler, var det i på slutten av 1979 omtrent like mange i Israel som i USA. Siden har tallet falt med 35 prosent i Israel, mens det har økt med 29 prosent i USA.

Fremdeles får riktignok 13 prosent flere folk akademiske grader i Israel enn i USA.

Budsjettet for universiteter i forhold til den samlede bruttonasjonalinntekten var likt i USA og Israel rundt 1980. Nå har det økt med 23 prosent i USA og falt med 15 prosent i Israel.

Med tall korrigert for forskjeller i levestandard bruker det offentlige i Israel 26 prosent mindre penger per student enn gjennomsnittet i OECD (gruppen av rike land).

Vår kilde mener at universitetene i Israel er gammeldags organisert.
Ser vi på andelen av ledende akademikere (senior academic staff) i alderen fra 55 år og oppover, er den i Israel nesten halvdelen. I USA er den omtrent 1/3, i Australia omtrent ¼ og i Storbritannia omtrent 1/6. Det vil derfor bli en mer omfattende utskiftning av ledende akademikere i Israel enn i mange andre land de neste 10 årene. Generasjonen som har brakt Israel til fremste rekke i verden på mange felter, blir borte.

Det finnes mange yngre folk med doktorgrader som kan rykke inn i stillingene. Men vår kilde tror ikke at de vil være like framstående som de gamle er nå. Det er fare for at israelsk forskning vil komme inn i en middelmådighet som det blir vanskelig å komme ut av igjen, frykter han.

Kilde: En artikkel av David Ben-David på haaretz.com (Ha’aretz) 26. mars 2008.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart