Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Fremmedarbeidere og demografi

Det er anslått at det nå er 150.000 fremmedarbeidere i Israel, lovlig og ulovlig. Det er folk som verken er jøder eller arabere, men kommer fra land som Ghana, Nigeria, Romania, Filippinene, Thailand og mange andre land. De kommer fordi Israel er et rikt land sammenlignet med deres hjemland, og de vil legge seg opp penger og/eller forsørge sin familie i hjemlandet. Mange reiser hjem igjen etter noen år. Men en del blir også værende, lovlig eller ulovlig, i Israel - som i andre rike land.

For noen år siden var det vesentlig flere fremmedarbeidere. Men en stor del av dem er sendt hjem. Og nå vil regjeringen redusere antallet enda mer.

Vår kilde håper at regjeringen også vil gripe inn overfor den mektige byggebransjen, som har ansatt et stort antall utlendinger og til dels utnytter dem. Men foreløpig er det visst helst andre arbeidere som skal sendes tilbake til sine hjemland.

Statsborgere
I mars skjedde noe nytt: En sønn av fremmedarbeidere fra Thailand begynte å avtjene verneplikt i den israelske hæren (Israel Defence Forces, IDF). Han var den første i sitt slag. Bakgrunnen var at det i fjor ble vedtatt at barn som er født i Israel, har vokst opp der og nå er mellom 10 og 18 år, skal kunne få israelsk statsborgerskap. 2000 barn og unge kan få statsborgerskap. 12.000 barn og voksne kan i tillegg få varig oppholdstillatelse. Til sammenligning innvandret 19.700 jøder til Israel i 2007.

IDF gjorde stas på gutten, og synes det er fint at det ennå finnes folk som ønsker å bli israelske statsborgere og gjøre militærtjeneste. Dette siste i motsetning til ultra-ortodokse (haredim), hvor et stort antall hvert år slipper militærtjeneste – det gjelder 90.000 i alt (i alle årskullene, israelske soldater gjør jo tjeneste i mobiliseringshær etter at de er ferdig med førstegangstjenesten). Og i befolkningen ellers er det også stadig flere som ikke ønsker å ta byrdene med militærtjenesten, men prøver på ulike vis å snike seg unna.

Ikke-jøder i Israel
Israel har ca. 20 prosent arabere som i økende grad stiller seg fiendtlig til jødenes stat. Men vår kilde, Calev Ben-David i Jerusalem Post, mener at Israel bør stille seg positiv til de ikke-jødene som er positive til Israel. I den jødiske staten er assimilering og blandingsekteskap (mellom jøder og ikke-jøder) venner av det jødiske folket, skriver han.

Han beklager at de restriktive hyper-ortodokse jødene har monopol på konverteringsprosessen i Israel, slik at de ikke-jødene som vil bli jøder, vanskelig kan få det til.

Det er ikke tvil om at Israel trenger innvandring. Og Ben-David mener at den i økende grad vil være ikke-jødisk.

Kilde: En artikkel av Calev Ben-David på jpost.com (Jerusalem Post) den 13. mars 2008.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart