Fremmedarbeidere og demografi

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

For noen år siden var det vesentlig flere fremmedarbeidere. Men en stor del av dem er sendt hjem. Og nå vil regjeringen redusere antallet enda mer.

Vår kilde håper at regjeringen også vil gripe inn overfor den mektige byggebransjen, som har ansatt et stort antall utlendinger og til dels utnytter dem. Men foreløpig er det visst helst andre arbeidere som skal sendes tilbake til sine hjemland.

Statsborgere
I mars skjedde noe nytt: En sønn av fremmedarbeidere fra Thailand begynte å avtjene verneplikt i den israelske hæren (Israel Defence Forces, IDF). Han var den første i sitt slag. Bakgrunnen var at det i fjor ble vedtatt at barn som er født i Israel, har vokst opp der og nå er mellom 10 og 18 år, skal kunne få israelsk statsborgerskap. 2000 barn og unge kan få statsborgerskap. 12.000 barn og voksne kan i tillegg få varig oppholdstillatelse. Til sammenligning innvandret 19.700 jøder til Israel i 2007.

Artikkelen fortsetter under annonsen

IDF gjorde stas på gutten, og synes det er fint at det ennå finnes folk som ønsker å bli israelske statsborgere og gjøre militærtjeneste. Dette siste i motsetning til ultra-ortodokse (haredim), hvor et stort antall hvert år slipper militærtjeneste – det gjelder 90.000 i alt (i alle årskullene, israelske soldater gjør jo tjeneste i mobiliseringshær etter at de er ferdig med førstegangstjenesten). Og i befolkningen ellers er det også stadig flere som ikke ønsker å ta byrdene med militærtjenesten, men prøver på ulike vis å snike seg unna.

Ikke-jøder i Israel
Israel har ca. 20 prosent arabere som i økende grad stiller seg fiendtlig til jødenes stat. Men vår kilde, Calev Ben-David i Jerusalem Post, mener at Israel bør stille seg positiv til de ikke-jødene som er positive til Israel. I den jødiske staten er assimilering og blandingsekteskap (mellom jøder og ikke-jøder) venner av det jødiske folket, skriver han.

Han beklager at de restriktive hyper-ortodokse jødene har monopol på konverteringsprosessen i Israel, slik at de ikke-jødene som vil bli jøder, vanskelig kan få det til.

Det er ikke tvil om at Israel trenger innvandring. Og Ben-David mener at den i økende grad vil være ikke-jødisk.

Kilde: En artikkel av Calev Ben-David på jpost.com (Jerusalem Post) den 13. mars 2008.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelDrepte militant DFLP-mann
Neste artikkelTre israelske soldater drept i kamp med Hamas ved grensen
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no