Minneverdige sitater og en vits på 60-årsdagen

I løpet av Israels seksti år har landets ledere kommet med en rekke minneverdige sitater. Globes Online har plukket ut sitater i tilknytning til nasjonaløkonomien som de mener er best, samt en klassisk vits.

1. «Den økonomiske og organisatoriske testen vi står overfor nå, er ikke noe mindre vanskelig eller kritisk enn krigens prøvelser.»
– David Ben-Gurion i mars 1949, når han presenterer Israels første regjering for Knesset, kort tid etter Uavhengighetskrigen.

2. «Slik at vår nasjons mordere ikke også skal bli dets arvinger.»
– David Ben-Gurion i 1952. Han forklarer hans kontroversielle beslutning om å signere «reperasjonsavtalen» med Tyskland.

3. «Staten Israel kan ikke akseptere en ørken i dens midte. Dersom vi ikke utrydder ørkenen, kan ørkenen fort utrydde staten.»
– David Ben-Gurion i en tale fra 1955. Landets første statsminister snakket om den økonomiske viktigheten av å få Negev-ørkenen til å blomstre.

4. «En bil for hver arbeider.»
– Shimon Peres kom med et løfte i 1965-valgkampen til Rafi-partiet, et parti som brøt ut av den dominerende Knesset-fraksjonen. En bil ble på denne tiden sett på som den ultimate unødvendige luksusartikkel, skriver Globes. «Jeg ville understreke at Israel var på vei mot et teknologisk gjennombrudd,» har Peres siden forklart utsagnet med.

5. «Den siste ut av Lod-flyplass får huske å slukke lyset.»
– En kjent vits fra tiden før Seksdagerskrigen i 1967. Landet var i dyp depresjon og antallet emigranter overgikk antallet immigranter.

6. «De er ikke noe greie.»
– Statsminister Golda Meir etter å ha vært i møte med den israelske sosiale protestgruppen «Black Panthers», april 1971. En pekepinn på hvor seriøst hun tok anklagene de kom med.

7. «Det er umulig å flagge for sosial reform og krig på samme stang.»
– Forsvarsminister Moshe Dayan forklarer at Israel må først satse budsjettpenger på statens sikkerhet, på tross av trang israelsk økonomi (november 1971).

8. «Vi får leve på brød og margarin.»
– Under fredssamtalene med Egypts president Answar Sadat, under press fra USAs Jimmy Carter, fryktet man at en stagnasjon i forhandlingene ville minske amerikanske bistandsbidrag. Statsminister Menachem Begin forklarer august 1979 hva man burde gjøre dersom det skulle bli tilfellet.

9. «En liten og smart hær.»
– Forsvarssjef Dan Shomron i 1987. Gjentatt i et litt annet ordelag av Ehud Barak, da han var forsvarssjef: «Alt som ikke skyter, eller som ikke direkte hjelper til å skyte, vil bli kuttet.»

10. «Vi vil ikke øke skattene. Jeg vil si det til deg igjen, så les på leppene mine: Vi vil ikke øke skattene.»
– Et karakteristisk Benjamin Netanyahu-sitat fra juli 1996, etter en måned i statsministerstolen.

11. «Jeg har ikke noe brød, men jeg har en drøm.»
– Uttalt av David Ben-Gurion på 50-tallet, i møte med demonstranter som skrek «leder, gi oss brød!»

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelSyriske styrker skjøt og drepte ubevæpnede kurdere
Neste artikkelIrans leiesoldater
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise