Irak ser etter allierte

Mandag 9. juni 2008 avsluttet Iraks folkevalgte statsminister, Nuri al-Maliki, et tredagers besøk til Iran. Maliki har vært betraktet med mistenksomhet i USA fordi han hadde nære forbindelser til Iran. Men nå ser det ut for at det har skjedd et skifte.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Mandag 9. juni 2008 avsluttet Iraks folkevalgte statsminister, Nuri al-Maliki, et tredagers besøk til Iran. Maliki har vært betraktet med mistenksomhet i USA fordi han hadde nære forbindelser til Iran. Men nå ser det ut for at det har skjedd et skifte.

Ifølge irakiske aviser la statsminister Maliki fram for Iran uimotsigelige beviser for at Iran har blandet seg inn i Iraks indre saker. Det skjulte spillet Iran har drevet, er blitt åpenbart. Og Maliki tok det åpent fram. Både Iran, Syria og Saudi-Arabia har støttet aktivt opprørsgrupper som har drept titusener av irakiske borgere de siste fem årene. Og det til tross for at det faktisk sitter et folkevalgt styre i Irak.
Dette er en hovedgrunn til at Iraks regjering nå forhandler med USA om en fredsavtale. Iran er sterkt imot en slik avtale, men Iraks regjering er interessert i den. I det har den støtte av flertallet i den irakiske befolkningen. Irak har sendt delegasjoner til Tyskland, Japan og Sør-Korea (hvor USA har hatt baser i flere tiår) for å høre om deres erfaringer med å ha amerikanske soldater i landet gjennom lang tid.

Iran har lovet at hvis Irak undertegner en slik avtale med USA, blir helvete løs. Men den folkevalgte regjeringen i Irak ser sin strategiske interesse i samarbeid med USA. Regjeringsstyrker og amerikanske styrker kjemper, med atskillig hell, sammen mot terrormilitser som er støttet av al-Qaida og Iran.
Fem år etter Saddams fall finnes det en folkevalgt regjering i Irak sammensatt av folk fra ulike folkeslag og religioner, og den ser på USA som sin fremste allierte. Slik ser en strategisk seier ut, mener vår kilde Caroline Glick.

Tilbake til statsminister Malikis besøk i Iran i juni. At hans iranske verter ikke satte pris på det Maliki sa, gav de klart uttrykk for dagen etter at Maliki var dradd hjem. Den iranske republikken leverte en pakke på døra til Iraks ambassade i Teheran. Da ambassadørens sjåfør åpnet pakken, viste det seg at den inneholdt en bombe! Det er den metoden iranerne (og deres syriske allierte) bruker for å “signalisere” hva de misliker.

En alliert?
Glick spekulerer på utviklingen framover. Irakerne er klar over at både iranerne, saudiene og syrerne har bidradd sterkt til volden i landet, og ønsker å knytte sin framtid til et samarbeid med USA. Men de risikerer at en mulig president Obama i USA bare uten videre trekker de amerikanske soldatene ut og overlater irakerne til sin skjebne. Glick tror at det er en mulighet for at Irak i et slikt tilfelle vil søke samarbeid med Israel. Kanskje ikke i form av offisielle avtaler, men de to landene har mange felles interesser.

I følge Glick er det ikke noen anti-israelsk eller antisemittisk propaganda i den irakiske diskursen. Fra 1930-årene og til Saddam Hussein falt for fem år siden, var Irak et senter for hat mot Israel, både av fascistisk og jihadistisk type. Men nå er det annerledes. Nå har irakerne fått se hva deres arabiske og muslimske “venner” gjør for dem.
På 1960- og 70-tallet, under sjahen, var Iran og Israel nære allierte. På 1990-tallet gjaldt noe lignende Israel og Tyrkia. Kanskje kan forholdet til Irak bli noe som ligner, håper Caroline Glick.

Kilde: En artikkel av Caroline Glick på jpost.com (Jerusalem Post) 12. juni 2008.

 

 


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkel“Ny horisont” i skolen
Neste artikkelSeks måneder gammel baby reddet fra å bli knust
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise