Hizbollah får “frigjøre”

Den libanesiske regjeringen har vedtatt enstemmig et forslag til politikk hvor den shia-muslimske, Iran-vennlige organisasjonen Hizbollah blir anerkjent som en væpnet organisasjon og får rett til å "frigjøre eller få tilbake igjen okkupert land". Det dreier seg om ganske små områder som FN har godkjent at Israel skal administrere til en varig fred blir inngått, særlig Sheba-gårdene. Israel kunne i og for seg tenke seg å gi områdene til Libanon, men ikke hvis det blir base for Hizbollah. Det er fare for at Hizbollah vil kunne gjennomføre aksjoner uten å spørre regjeringen.

Noen ministre var skeptiske, for de har ønsket at Hizbollah skulle avvæpnes (i tråd med FN-resolusjoner). Men debatten endte med at alle ministrene stemte for forslaget.

Sett fra israelsk side vil vedtaket gjøre Libanon mer ansvarlig for det Hizbollah gjør. Hittil har man kunnet argumentere for at Israel ikke kunne gjengjelde mot Libanon som sådan for det Hizbollah gjør. Nå blir staten Libanon ansvarlig for det Hizbollah gjør.

Meldingen forteller hvor sterk Hizbollah’ stilling nå er i det libanesiske styre.
David Oren sa på IBA TV 6. august 2008 at Hizbollah i de to årene siden den andre Libanon-krigen har rustet kraftig opp og skal ha hele 40.000 raketter som kan skytes mot Israel. Dette har skjedd under den situasjonen som ble skapt av FN-resolusjon 1701, hvor store FN-tropper (UNIFIL) skulle hindre at Hizbollah fikk våpen. Men FN har ikke gjort lite eller ingenting for å forhindre det. For Israel er det igjen en påminnelse om at det ikke kan stole på garantier fra stormakter og fra FN.

Kilde: En artikkel i Jerusalem Post 4. august 2008 med stoff fra Brenda Gazzar, Herb Keinon og Associated Press.

 

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelIsrael kan nøytralisere S-300
Neste artikkelBarak er en hysterisk person
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise