Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Kina satser på jødene og Israel

Det er flere MIFF-medlemmer som kjenner Amos Nadai fra den tiden han var Israels ambassadør i Norge. Jeg husker at han var i Stavanger og feiret Israels 50-års-dag sammen med MIFF Stavanger i 1998.

Nå er Nadai Israels ambassadør i Kina. 8. august 2008 hadde Adi Schwartz et intervju med ham i Ha’aretz, og med andre som har god greie på forbindelsene mellom Kina og Israel. Det følgende er noen hovedpunkter derfra.

Nadai sier at Kina først og fremst er ute etter råvarer til en befolkning som trenger stadig mer ressurser. Det siste tiåret har ca. 150 millioner kinesere flyttet fra landsbyer til byer, og innen 2010 kan det være 50 millioner til. En byboer i Kina trenger 2,5 ganger så mye energi som en landsbyboer. Og så må det bygges. Kina må derfor gjøre seg til venns med flest mulig land som kan levere olje, sement, hvete, soyabønner og mange andre råvarer som Kina ikke har nok av selv. Arabiske land er viktige i så måte.

Israel har lite råvarer å tilby, men kineserne føler et underlig slektskap med det jødiske folket. Begge er gamle kulturer. Mange i lederskapet i Kina har studert jødisk historie. De har funnet ut at gjennom historien har de landene som hadde en stor jødisk befolkning, hatt en sterk tendens til å lykkes økonomisk. Kina har sendt ut forskere til flere land som har hatt en stor jødisk befolkning for å finne sammenhengen. Og kineserne er dypt imponert over hva Israel har fått til på bare 60 år. De forsøker å finne hemmeligheten bak det jødiske folkets suksess. Nadai har ikke funnet noen slik holdning til jødene som kineserne har i noe annet land han har vært.

Zhou Hui, handelsattasje ved Kinas ambassade i Tel Aviv, sier at regjeringen oppmuntrer kinesiske bedrifter til å handle med Israel. Handelen mellom de to landene har økt fra 270 millioner kroner i 1992 til 24 milliarder kroner i 2007. Det meste av handelen er at Kina selger til Israel, kineserne kjøper bare for 5 milliarder fra Israel.

Det nye er at kinesere i økende grad bygger infrastruktur i Israel. 550 kinesere, både ingeniører og arbeidere, graver nå (august 2008) den 4,7 km lange Karmel-tunnelen i Haifa. Kinesere deltar også som ingeniører på en ny bane i Tel Aviv.

I tillegg overveier en stor kinesisk fabrikk av husholdningsmaskiner å opprette en forskningsavdeling i Israel. En bilfabrikk har hatt folk i Israel for å undersøke et mulig samarbeid om å lage elektriske biler og hybridbiler.

Første rike land
Kinesiske bedrifter har tidligere hatt mange utbygginger i fattige land. De bygger 1300 km jernbane gjennom Nigeria. De har tidligere bygd undergrunnsbane i Teheran, og mye annet.

Men prosjektene i Israel er første gang kineserne driver slik utbygging i et rikt land med vestlig standard på for eksempel helse, miljø og sikkerhet. Det blir en utfordring og en trening for de kinesiske bedriftene.

Kanskje kineserne blir så flinke at de kan hjelpe oss med å få orden på veinettet vårt her i Norge?

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart