Bedre varsling av raketter

Lederen for det israelske sivilforsvaret (Home Front), generalmajor Yair Golan, sier befolkningen i Tel Aviv og Jerusalem ikke vil ha noe sted å flykte til dersom det blir en ny krig med rakettregn over store deler av Israel. Folk bør holde seg der de er, mener Golan.

Lederen for det israelske sivilforsvaret (Home Front), generalmajor Yair Golan, sier befolkningen i Tel Aviv og Jerusalem ikke vil ha noe sted å flykte til dersom det blir en ny krig med rakettregn over store deler av Israel. Folk bør holde seg der de er, mener Golan.

Israel har et forsvar som i økende grad er effektivt mot store raketter som kan bære atom-stridshoder eller kjemiske bomber. Men det finnes ennå ikke noe effektivt forsvar mot kortdistanseraketter av typen Katyusha eller Kassam.

Varslingssystemer
I dag er Israel inndelt i 10 varslingssoner. Det er et raskt økende antall sirener til å varsle med rundt om i landet.

Det blir stadig bedre systemer for å oppdage innkommende raketter. Blant annet er det nå en ny amerikansk radar i Negev, bemannet med amerikanere (se melding søndag 28. september 2008 på miff.no).

I begynnelsen av 2009 skal Israel deles i 27 soner. Det betyr at når det blir et rakettangrep, vil sirenen gå i et mindre område enn tidligere. Planen er at i slutten av 2010 skal landet være delt i mer enn 150 soner. Det betyr at når fienden sender en rakett, blir sivile bare varslet i det forholdsvis lille området hvor raketten vil treffe. Livet i landet som helhet blir i mindre grad berørt jo flere soner det er.

Varsle på mobiltelefon?
Det finnes 10 millioner mobiltelefoner i Israel, og antallet øker. Nesten alle har minst en mobiltelefon. Det arbeides med å finne fram til et system hvor enhver innbygger i Israel blir varslet på sin mobiltelefon når en rakett kan lande i nærheten av stedet hvor man oppholder seg. Det kan gi mest mulig tid til å komme seg inn i et bomberom, et forsterket rom eller et annet sted som er mest mulig trygt for angrep.

Ikke ABC-sett
Hver israeler hadde tidligere et sett med forsvar mot ABC-angrep (atom, biologisk og kjemisk). En viktig del av det var en gassmaske. Disse settene ble samlet inn for en tid siden for vedlikehold. De skulle deles ut igjen i januar 2008. Men det er ikke skjedd, for de pengene som skulle være bevilget til saken, er på en eller annen måte ikke kommet fram. Det finnes ikke mange nok oppdaterte sett.
Dette er til stor bekymring for ledelsen i Sivilforsvaret og for mange israelere.

Kilde: Et intervju Hanan Greenberg hadde på ynetnews.com (Yediot Aharonot) 29. september 2008 med lederen for Sivilforsvaret i Israel (Home Front), generalmajor Yair Golan.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelBa sønnen om tilgivelse
Neste artikkelKrigen mellom Iran og Zionist-Irak
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise