Koptisk biskop truet

Egypt forsøker å framstå som et forholdsvis sekulært og moderat muslimsk land. Men religiøse minoriteter har mye av de samme problemene som "vantro" har hatt i muslimske land i århundrer på bakgrunn av Omar-pakten.

Egypt forsøker å framstå som et forholdsvis sekulært og moderat muslimsk land. Men religiøse minoriteter har mye av de samme problemene som «vantro» har hatt i muslimske land i århundrer på bakgrunn av Omar-pakten.

Den største religiøse minoriteten i Egypt er de koptiske kristne. De utgjør 6-10 % av befolkningen (tallene er usikre, myndighetene ønsker å framstille dem så lave som mulig).
25. august 2008 meldte flere norske aviser, blant annet Vårt Land, at den koptiske biskopen Thomas fra Egypt fant å måtte avlyse et besøk til Stavanger 2. september. Han hadde i juli holdt en tale ved Hudson-instituttet i Washington DC i USA. Der fortalte han om den kulturelle og religiøse undertrykkelsen som kopterne lever under i Egypt. Han kritiserte den sterke rollen islam spiller i Egypt, og hevdet at dette fører til diskriminering av både koptere og andre ikke-muslimer.

Dette – at biskopen fortalte noe av sannheten om kopternes situasjon – førte til sterke reaksjoner i hans hjemby i Egypt, El Qussia. Han er blitt kritisert offentlig i moskeene. Enkelte egyptiske aviser har skrevet at biskopen bør fratas sitt statsborgerskap og bli erklært uønsket i Egypt.

Biskop Thomas turde derfor ikke reise til Stavanger, og heller ikke hjem til Egypt. Inntil videre ville han oppholde seg i USA.

Dette er slik kopterne har det i et forholdsvis moderat muslimsk land: Diskriminering og noen ganger direkte forfølgelse, men ingen utenforstående må få vite det. Men det kan bli verre: Ingen vet når islamister overtar i landet og hvordan det blir da. Erfaringene jødene har gjennom århundrene er ikke gode.

Ekstern lenke:
Truet av islamister – avlyser norgestur (Vårt Land, 25. august 2008)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelIran er 2-5 år fra atombombe
Neste artikkelOlmerts uttalelse var «modig»
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise