Forelsket i Israel

Noen ganger, når folk spør om hvorfor jeg først bestemte meg for å flytte til Israel, har jeg lyst til å svare at jeg kom for å løse Midtøsten-konflikten, for å redde verden, eller noe sånt. Men sannheten er at jeg kom til Israel for kjærligheten.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Mie i Israel Mie Storbekken Lindstad skriver blogginnlegg for Miff.no om rare og mindre rare ting hun må forholde seg til i sin hverdag som student i Tel Aviv. Alle innleggene er tilgjengelig på temasiden Nordmenn i Israel.

Det var en varm sommernatt i 2006 at jeg ankom Ben Gurion flyplass i Tel Aviv med et flyttelass på omkring 30 kilo og sommerfugler i magen. Jeg kom for å studere hebraisk og for å bo litt nærmere min israelske kjæreste. I første omgang var det meningen at jeg skulle være i Israel i ett år for så å reise hjem til Norge for godt, men etter et varmt år i Israel og et påfølgende kaldt semester i Oslo ble det klart at jeg måtte tilbake til Tel Aviv. Jeg søkte om opptak ved mastergradsprogrammet i Midtøsten-historie ved Universitetet i Tel Aviv, og reiste nedover i august i år.

Jeg har flyttet til et land hvor religionen er en annen enn jeg har vært vant med hele livet, hvor alle høytidene er fremmede for meg og hvor uken begynner på en søndag. Et land hvor jeg i begynnelsen ikke snakket et ord av språket, og jeg måtte lære kunsten å lese og skrive helt på nytt.

Det er en utfordring å skulle bo og leve i et land som er så annerledes fra Norge, men jeg føler at jeg så langt har klart meg bra. Jeg har lært meg hebraisk, et eldgammelt språk som for bare hundre år siden var forbeholdt bønn og religiøse seremonier, men som i løpet av 1900-tallet har blomstret opp igjen og i dag snakkes av mer enn syv millioner israelere, i tillegg til tusener av jøder verden over.

Jeg har sett at Israel ikke kun dreier seg om krig og uroligheter, og jeg har lært at det er mulig å leve et vanlig liv bare kilometer fra en erklært krigssone. Jeg har fått være en del av en jødisk familie og feiret høytider jeg ikke visste noe om før jeg flyttet hit, og jeg har lært at selv om religion ikke spiller noen stor rolle i mitt liv, så spiller den en rolle i livet til en god del andre mennesker.

Mitt Israel-eventyr begynte med en forelskelse, og forelskelsen har strekt seg som en rød tråd gjennom hele oppholdet mitt her nede. Sakte, men sikkert, har jeg forelsket meg i landet, i språket, i kulturen, i maten og i menneskene. Israel har satt seg i blodet mitt på en måte jeg ikke helt kan forklare.

Jeg har fått et helt nytt verdensbilde etter å ha bodd her nede. Verden ser anderledes ut herfra. Jeg har blant annet studert Midtøsten-konflikten på et israelsk universitet og fått en langt dypere forståelse for hvorfor ting er som de er her i regionen. Etter å ha bodd i Israel er det å lese en avis i Norge ikke lenger det samme. Det er så mye med Israel som er vanskelig å forstå hvis man aldri har satt sin fot i dette gamle, nye landet som er så elsket og så hatet verden over.

Israelerne ønsker fred, men det kommer dessverre ikke særlig godt frem i media i resten av verden. Hvis jeg har lært noe av å bo i Israel, så er det at verden ikke er malt i sort-hvitt – og at Midtøsten-konflikten ikke er noe unntak.

 

Forrige artikkelTror våpenhvilen på Gaza-stripen holder til etter valget
Neste artikkelIran og den lille Satan
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.