Strategien bak Mumbai-angrepene

Terrorangrepet i Mumbai onsdag kveld var et samordnet, militært storangrep av radikale islamister på Indias hovedsenter for finans og turisme.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

– Timingen for angrepet – rett før julehøytiden – og kjennetegnene ved operasjonen – gisseltaking ved viktige turistmål, for det meste fokusert på vestlige – viser at angriperne hadde både lokale og globale mål, mener militæranalytiker Ron Ben-Yishai i den israelske storavisen Yedioth Aharonoth.

Han lister opp følgende forslag til mål med angrepet:

  1. Å tvinge gjennom løslatelse for alle islamistiske aktivister som sitter i indiske fengsler.
  2. Å skade Indias økonomi og turistindustri.
  3. Å skape global oppmerksomhet omkring det muslimske kravet om å kontrollere Kashmir.
  4. Angrepet på Chabad-Lubavitch-senteret kan indikere at ett av målene var å avskrekke Israel fra å gi militær støtte til India.
  5. Til slutt, men ikke mindre viktig – skulle angrepet være en maktdemonstrasjon i den krigen fundamentalistisk Islam fører mot det de ser på som en korrupt, vestlig kultur.

Foreløpige meldinger tyder på at angrepet var et samarbeid mellom globale jihad-styrker (al-Qaida) og lokale islamistiske grupper i India. Noen av terroristene skal ha ankommet fra Pakistan.

Ville ramme forbindelser
Den indiske anti-terror spesialisten, oberst Behram A. Sahukar, tror ikke israelere i India var noe hovedmål for terroristene.

– Hovedmålet var amerikanske og britiske statsborgere, sier Sahukar til Jerusalem Post.

– Dersom terroristene ønsket å ramme israelere, ville de angrepet i Goa (sør for Mumbai) eller Manali (nordøst for Dehli), legger han til. Disse to stedene er svært populære reisemål for unge israelere.

Sahukar mener hovedmålet med terrorangrepet var å ødelegge Indias stadig bedre forhold til USA, Storbritannia og Israel, men han tror ikke målet er oppnådd.

– Disse angrepene vil bare føre India enda nærmere USA, Storbritannia, Israel, og til og med Pakistan, i deres kamp mot terrorisme generelt og islamistisk terror spesielt, forutsier Sahukar.

 


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelStrategien bak Mumbai-angrepene
Neste artikkelTerroristene gikk målbevist til angrep på jødiske og israelske mål
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise