USA ville ta imot 100.000 flyktninger

Tidligere statsminister Ehud Olmert avslører hva som foregikk bak kulissene under forhandlingene med palestinerne i 2008.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Olmert forteller at han og daværende USA-president George Bush kom til en løsning på flyktningproblemet, som ville være til å leve med for begge parter. Abbas skal til og med ha takket ja.

Avtalen gikk ut på at 100.000 palestinske flyktninger skulle bli integrert i USA. Abbas skal ha blitt enig med Olmert om at Israel skulle absorbere et symbolsk antall flyktninger på 20.000.

– Tallet som ble diskutert var under 20.000, men dette ville kreve en slutt på konflikten og palestinernes offentliggjøring av at de ikke lenger ville fremme flere krav overfor Israel, sa Olmert på en Geneve-initiativ konferanse i Tel Aviv søndag.

Åttepunktsdokumentet
Han hevdet også å ha presentert for Bush-administrasjonen et ”åttepunktsdokument” som var forfattet av Israels forsvarsledelse. Det handlet om landets sentrale sikkerhetsbehov og ble godkjent av amerikanerne.

– Bush lovet å sende dette videre til Obama-administrasjonen. Palestinerne anerkjente dette dokumentet og hadde ingen innvendinger på et eneste punkt, sa Olmert.

– Obama ville vært fornøyd
– Dersom vi hadde kommet til enighet ville vi ha endret hele verdenskartet og hele Midtøsten. Vi skal ikke ha noe skyld i dette. Grunnen til at vi ikke har noen avtale nå er at palestinerne ikke var klare for å ta det ekstra steget som vi tok, forklarte han.

– USAs president Barack Obama ville vært veldig fornøyd dersom forslagene presentert av den nåværende israelske regjeringen, hadde vært de samme som ble presentert av oss, mener Olmert.

– Ingen annen vei
Den tidligere statsministeren tror ikke det finnes noen annen vei til fred, enn den han la fram for palestinerne. Om hans planer om å overgi de arabiske nabolagene i Øst-Jerusalem til palestinerne, sier han:

– De hellige stedene i Øst-Jerusalem ville blitt kontrollert av fem ulike sider. Dersom vi kommer fram til en slik avtale vil verden riste av glede. Dersom vi ikke følger den veien jeg foreslo, så finnes det ingen sjanse for fred, hevdet den tidligere Kadima-lederen.

Flere land ville hjelpe
En palestinsk kilde sier til Yedioth Aharonoth at dersom en avtale om at USA skulle absorbere 100.000 flyktninger ble oppnådd, så var det med USA alene.

– Vi ville at Israel skulle absorbere hundretusenvis, mens Israel selv snakket om å absorbere langt færre, la han til.

Likevel bekreftet kilden at en rekke land verden over, inkludert USA, Canada, og noen av de skandinaviske landene, hadde gått med på å absorbere tusenvis.

 

Forrige artikkelUSA og Iran ønsker å ha uoffisiell diplomatisk kontakt
Neste artikkelØkonomisk krigføring mot Hamas
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no