Israelske arabere en hindring for fred

Guy Bechor, som er spaltist i Israels største avis Yedioth Aharonoth, skriver torsdag 14. oktober om hvordan de israelske araberne har utviklet seg til å bli et hinder for fredsprosessen.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

I en rekke år har de israelske araberne stolt gitt sin støtte til en palestinsk stat og for en tostatsløsning med Israel. Men i de siste årene har det heller vært motsatt, mener Bechor. De ulike greinene av det arabisk-israelske lederskapet arbeider nå imot palestinernes selvstendighet.

Protesterte
Journalisten mener dette kom svært tydelig fram da Den andre intifadaen brøt ut for rundt ti år siden. Arabiske ledere og venstreorienterte politikere gikk ut i gatene og begynte å protestere mot staten Israel. Som et resultat av dette har den israelske opinionen dreid mot høyre politisk og retorikken mot den arabiske minoriteten har blitt tøffere. Selv om israelere kan være villig til å trekke seg tilbake fra bosetninger, frykter man at en arabisk stat skal oppstå innefra Israel selv.

Refs fra Abbas
Det gikk så langt at PA-president Mahmoud Abbas refset de israelske araberne, minnes Bechor. Abbas lurte på hvem som i det hele tatt hadde bedt om de israelske arabernes hjelp under intifadaen.

I Knesset har araberne inntatt en mer radikal holdning til Israel og fredsprosessen enn PA. Ofte står det for en mindre fleksibel politikk enn palestinerne selv.

Sett ned på
Dessuten er Den islamske bevegelse i Israel sin nordlige grein tettere knyttet opp mot Hamas enn PA. Og det er faktisk ukjent om det arabiske Balad-partiet i Israel i det hele tatt anerkjenner PA.

Så hvorfor er det slik at de arabiske israelerne er mer radikale enn palestinerne selv, undrer han. Bechor kommer med to kanskje overraskende svar på dette:

1. Historisk sett har israelske arabere blitt sett ned på av andre arabere og palestinerne. De er svikere som har underkastet seg jødene, for mange. Derfor må de innta en ennå mer ekstrem holdning – mer nasjonalistisk – for å vise at de ikke svikter palestinernes sak. Anklagene mot dem definerer hvem de er.*

2. Araberne i Israel vet at bosettere på Vestbredden, som vil bli tvangsflyttet i en eventuell avtale, i hovedsak vil bli flyttet til arabisk-dominerte områder i Nord-Israel (Galilea) og Negev-ørkenen. Dette vil selvsagt gå på bekostning av dem selv.

Det betyr at palestinernes eventuelle suksess kan vise seg å bli svært katastrofalt for de israelske araberne, forklarer Bechor.

En gang ble de israelske araberne kalt for ”broen til fred”. I dag er de i stedet blitt en hindring, slik Bechor ser det.


---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise